/ Фото: Спутник, Стрингер
27/05/2022 u 12:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Украјинска амбасада о Кличковој изјави за Косово: Има право на мишљење

Из амбасаде Украјине у Србији поручују да не могу да потврде аутентичност тог цитата

Градоначелник Kијева Виталиј Kличко, лидер опозиционе странке, нема никакве везе нити овлашћења да износи став Украјине који се тиче питања спољне политике, саопштила је амбасада Украјине у Београду.

-Добро је познат принципијелни став Украјине о њеном односу према територијалном интегритету и суверенитету Србије. Због тога је Амбасада непријатно доживјела, али није била изненађена још једном антиукрајинском кампањом коју су покренули поједини политичари и медији који очигледно последњих година једним од главних приоритета свог рада сматрају подршку руској агресији на Украјину- наводи се у соапштењу амбасаде.

Kличко је, подсјетимо, јуче изјавио у интервјуу за швајцарски лист Ле Цантон 27 да ће Украјинци бити ослобођени од Русије „као што су Албанци ослобођени од Србије“.

Из амбасаде Украјине у Србији поручују да не могу да потврде аутентичност тог цитата, али да Kличко, који има право на лично мишљење, не говори у име украјинске државе.

Истовремено, у саопштењу се додаје да амбасада жели да увјери "пријатеље који подржавају Украјину у овом тешком тренутку и који нису заборавили подршку украјинског народа у свим тешким тренуцима за Србију, да се не брину".

- Амбасада такође мора да констатује и да ситуација нажалост одражава и изузетно низак ниво контаката између градова партнера Kијева и Београда, који имамо данас. Са своје стране, желимо још једном да скренемо пажњу свима онима који имају овлашћења и у чијој је то надлежности на слободну продају мајица са симболом руске агресије 'З', као и на присуство истог на многим зидовина београдских зграда, који за Украјинце представа симбол руске агресије и има значење 'убиј Украјинца'- додаје се у саопштењу.

Градоначелник Кијева, уједно и бивши свјетски шампион у боксу захвалио је Албанцима на солидарности са Украјином како у војном аспекту тако и на хуманитарној помоћи.

-Вjерујем да ћемо ми у Украјини, поред Бога, вратити ову подршку нашој земљи и нашем народу. Хвала Косову, хвала Албанцима. Као што сте ви ослобођени од Србије, бићемо ослобођени и ми од Русије- поручио је Кличко.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:49