Sastanak Savjeta bezbjednosti UN, ilustracija / - shutterstock
07/02/2024 u 06:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vanredna sjednica SB UN o Kosovu i Metohiji

Srbija skreće pažnju na aktuelnu situaciju na teritoriji KiM koja je u oštroj suprotnosti sa Poveljom Ujedinjenih nacija i Rezolucijom Savjeta bezbjednosti 1244

Vanredna sjednica Sajveta bezbjednosti UN o stanju na Kosovu i Metohiji, na zahtjev Srbije, biće održana u četvrtak u 21 čas po našem vremenu, potvrdio je za RTS šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Srbija je predala zahtijev Misiji Gvajane za sazivanje vanredne sednice SB UN zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

U zahtjevu se skreće pažnja na aktuelnu situaciju na teritoriji Kosova i Metohije koja je u oštroj suprotnosti sa Poveljom Ujedinjenih nacija i Rezolucijom Savjeta bezbjednosti 1244 i ističe da takva situacija zahtijeva održavanje posebne sednice SB UN.

Navodi se da je na teritoriji Kosova i Metohije u toku kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih i sistematskih akcija tzv. rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima.

- Radi se o nelegalnoj odluci Privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute dinara na prostoru Kosova i Metohije, koja predstavlja kontinuitet mjera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini, a čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora – što je trenutno u toku - piše u zahtjevu Srbije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 10:40