Poplave u Prijepolju / - YOUTUBE PRINTSCREEN
20/01/2023 u 08:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vanredna situacija zbog poplava u čak sedam opština u Srbiji

Zbog obilne kiše i izlivanja rijeka u Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Kuršumliji i Prokuplju proglašena je vanredna situacija

Na teritoriji grada Prokuplja, proglašena je vanredna situacija zbog obilnih padavina i povećanog vodostaja rijeke Toplice.

Ovo je odlučeno na vanrednoj sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije Prokuplja, održanoj sinoć u 21 sat, a na osnovu izvještaja stručno-operativnog tima za odbranu od poplava i obilaska terena, jer nivo rijeke Toplice raste iz sata u sat, saopšteno je na zvaničnom sajtu Grada Prokuplja.

Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović rekao je juče da je vodostaj Toplice u izvještajnoj stanici Pepeljevac u 20 sati iznosio 332 centimetara i dodao da se stanje na rijeci Toplici prati iz minuta u minut.

Prema njegovim riječima sve nadležne službe su na terenu kako bi se spriječilo ugrožavanje ljudi i materijalnih dobara.

Vanredna situacija je proglašena i u Kuršumliji zbog naglog porasta nivoa rijeke Toplice i ugroženosti nekoliko naselja i vodozahvata, prenosi RTS.

Najteže je u naselju Mikuljana gde je poplavljeno desetak kuća i vodovodni rezervoari odakle se Kuršumlija snabdijeva vodom.

Na terenu su službe Javnog komunalnog preduzeća i pripadnici Sektora za vanredne situacije koji su pritekli u pomoć ugroženim domaćinstvima.

Prethodno je vanredna odbrana od poplava proglašena na Vodnim jedinicama "Lim-Prijepolje", "Ibar Kraljevo, Novi Pazar", "Drina Loznica", "Zapadna Morava Kruševac", "Zapadna Morava Čačak".

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će na Limu kod Prijepolja vodostaj još naredna 24 časa biti porastu i nalaziće se iznad granice vanredne odbrane od poplava.

Na Ibru sa pritokama, na gornjem toku Zapadne Morave na Rzavu, Moravici i Bjelici vodostaji će tokom dana biti u porastu sa dostizanjem granice redovne odbrane od poplava.

Na malim bujičnim vodotocima sliva Južne Morave tokom 20. januara moguća su lokalna izlivanja.

Na Savi kod Šapca vodostaj će danas i sjutra dostići i prevazići granicu redovne odbrane od poplava.

Na Neri kod Kusića vodostaj će danas i sjutra dostići granicu redovne odbrane od poplava.

Zbog obilne kiše i izlivanja rijeka u Prijepolju, Sjenici, Novom Pazaru, Brusu, Tutinu, Kuršumliji i Prokuplju proglašena je vanredna situacija.

Nivo rijeka u Novom Pazaru i Sjenici značajno je opao, a na Pešteru pada snijeg, prenosi RTS.

U Novom Pazaru se traga za dvije osobe koje je juče odnijela nabujačna rijeka. Evakuisano je 45 ljudi.

Rijeka Ibar izlila se na teritoriji opštine Raška. Poplavljeno je industrijska zona, više prilaznih ulica, a ugroženi su i predškolska ustanova, sportski centri koji se nalaze nadomak rijeke i autobuska stanica.

Poplavljene su i velike površine obradivog zemljišta nizvodno od Raške. Vodostaj Ibra je porastao tokom noći, a trenutno pada kiša sa susnježicom.

U Kuršumliji je najteže u naselju Mikuljana, gdje je poplavljeno desetak kuća i vodovodni rezervoari odakle se Kuršumlija snabdijeva vodom.

Izlila se i rijeka Bjelica u dragačevskim selima, kao i reke u Čačku i Tutinu. Na Limu je podignut još jedan nasip da zaštiti Brodarevo.

Velike padavine uzrokovale su porast nivoa vode na rijekama u više sredina na Kosovu i Metohiji, a najkritičnije je u naseljima uz obalu Ibra.

Evakuisano je 120 porodica u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

(agencije)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 08:41