Veliki kašalj, ilustracija / - SHUTERSTOCK
08/12/2023 u 21:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Veliki klašalj puni ambulante u Srbiji: Preko 450 slučajeva

U najvećem riziku od komplikacija i teške kliničke slike su nevakcinisana i nepotpuno vakcinisana djeca mlađa od 12 meseci, naročito novorođenčad

Od početka godine pa do 6. decembra u Srbiji je, prema podacima "Batuta", prijavljeno je ukupno 458 potvrđeniih slučajeva velikog kašlja. Specifičnost ove jeseni je rast broja potvrđenih slučajeva velikog kašlja, a u najvećem riziku od komplikacija i teške kliničke slike su nevakcinisana i nepotpuno vakcinisana djeca mlađa od 12 mjeseci, naročito novorođenčad.

Kako je iz "Batuta" saopšteno, piše N1, kod devet prijavljenih slučajeva simptomi su počeli u poslednjih 10 dana, među kojima je najmlađa oboljela beba stara dva i po mjeseca. Od navedenih devet slučajeva, hospitalizovano je dvoje djece mlađe od šest mjeseci.

Specijalista za plućne bolesti, prim. dr Slavica Plavšić za N1 kaže da je ova bolest bila gotovo iskorjenjena u Srbiji i da je nije bilo skoro 15 godina, te da se tokom 2023. godine beleži veliki rast zaraženih i obolelih koji su dokazani PCR testiranjem.

Prema njenim riječima, pojava bolesti koje su bile gotovo iskorenjene, objašnjavaju se nedovoljnim i neblagovremenim vakcinisanjem djece, po preporučenom kalendaru vakcinacije.

- Procenat vakcinisane djece treba da bude oko 95 odsto, ali je on i u Srbiji, ali i u svijetu znatno manji. Širenju ove bolesti doprinosi loš odziv za vakcinaciju, nekoliko godina unazad - navodi ona.

Da je pravovremena vakcinacija, bez odlaganja, uz postizanje ciljnog obuhvata od 95 odsto planirane populacije – najznačajnija i najefektivnija mjera za individualnu, ali kolektivnu zaštitu od velikog kašlja, stav je i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jul 2024 21:34