/ ПРИПАДНИЦИ РОСУ ПРИПРАВНИ/ - КОСОВО ОНЛАЈН
21/09/2021 u 13:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Специјалне јединице иду ка Јарињу: Без саобраћаја на два прелаза, гужве на Мердару, конвој РОСУ прошао кроз Лепосавић

Kossev наводи да је на Брњаку мирно, да је један број грађана окупљен, и да се очекује да пристигне још људи

Јарињу и Брњаку, два административна прелаза према Косову и Метохији гдје је јуче било прилично тензично, данас је много мирније. Међутим, путеви су и даље блокирани и нема путничког саобраћаја осим прелазака пешице. На трећем прелази, Мердаре, су већ гужве за пробне РКС таблице, јавља Blic.rs.

У непосредној близини прелаза су, кавља Kossev, као и јуче распоређене специјалне јединице косовске полиције (РОСУ), док појединци на Твитеру наводе да је конвој од око 15 оклопних и полицијских возила кренуло ка Јарињу.

Kossev наводи да је на Брњаку мирно, да је један број грађана окупљен, и да се очекује да пристигне још људи.

- Није их уплашио јучерашњи сузавац, то су ми рекли. Настављају да блокирају док се не рјеши. Стигло је појачање блиндираних возила, око пет. Они се налазе на првом пункту, око два километра ниже од прелаза. Они су управо направили нови пункт и не дозвољавају људима да дођу горе, то јест у појасу од два километра ка самом прелазу. Највише окупљених је код моста одакле не могу горе. На самом прелазу је мирно - јавља Kossev.

И на Јарињу је мирно било и током ноћи и јутрос.

Иначе, нису само специјалне полицијске јединице те које се смјењују. На прелазе се од јуче упућују запослени у појединим институцијама који смјењују једни друге.

Гужве на Мердару

За то вријеме, на Мердару су већ велике гужве оних грађана који чекају пробне таблице РКС, а имају возила са српским таблицама. Издавање се врши у монтажном објекту са косовске стране у непосредној близини самог прелаза.

У општинама на сјеверу, још се возе аутомобили са досадашњим таблицама, а то су регистрације из централне Србије, српске регистрације градова на КиМ-у, и РКС. Ипак, грађани су збуњени, а многи од њих и упадљиво изненађени "брзином и лакоћом примјене новог договора".

Како је потврдио косовски МУП од јуче, грађани од данас могу да преузму привремене дозволе за таблице у свим Центрима за регистрацију возила на свим прелазима.

-Они грађани који настављају да возе на излазу са Косова ка (централној) Србији, могу да користе српске таблице. Међутим, на улазу и у саобраћању унутар Косова морају да користе привремене таблице РКС- навело је ово министарство.

Привремене регистарске таблице морају да буду истакнуте на видљивим мјестима на аутомобилу и за ове таблице такса износи пет евра а оне важе 60 дана. Возачи истовремено добијају сертификат као замјену за потврду о регистрацији возила.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:54