/ -BORIS TADIć
20/02/2023 u 18:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Tadić tvrdi da je Đinđić dobijao prijetnje od Amerikanaca zbog Kosova i Metohije

Zapad nije bio nimalo oduševljen što je Tadić htio da vrati naše snage na Kosovo, pa je i reakcija bila žestoka, kazao je on

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić tvrdi da je neposredno pred atentat bivšem premijeru Zoranui Đinđiću prijećeno iz struktura američke vlade.

- Kosovo je 1999. godine nakon ratnih zbivanja ušlo u jednu proceduru zapadnih zemalja uspostavljanja nezavisnosti , i svako ko zna istoriju, političke procese može da to konstatuje - kazao je Tadić za Insajder. 

Prisjetio se kako je Đinđić odlučno htio da se pitanje Kosova ponovo vrati u fokus svjetske javnosti, te da se riješi u korist Srbije.

- Đinđić je jednom trenutku razumijući da će to polomiti državni sistem Srbije i samo društvo u Srbiji izašao sa inicjativom koja se desila neposredno pred njegovo ubistvo kojom je tražio od zapadnih političara da se kosovsko pitanje revidira da se ponovo vrati u međunarodnu javnost da se vrati u pregovarački proces. On je postavio pitanje povratka naših snaga na Kosovo i Metohiju - rekao je Tadić.

Dodao je i kako zapad nije bio nimalo oduševljen takvim pristupom bivšeg srbijanskog premijera, te da je reakcija bila žestoka.

- Đinđić je tu inicijativu dobio ekstremno agresivan odgovor. Ja sam u tom trenutku igrom slučaja bio u Washingtonu, i pozvan sam State Department nakon tog pisma i imao sam ekstremno težak razgovor sa članovima State Departmenta i dobio sam realno prijetnje koje je trebalo da prenesem Đinđiću. Ja sam u razgovoru s njim te prijetnje prenio. On je bio veoma zabrinut zbog toga što sam mu rekao. Nakon nekoliko nedjelja Đinđić je doživio tu tragediju koja se desila. Ja ne insinuiram da li je Zapad uopšte povezan sa tom tragedijom, ali je na mene to ostavilo izuzetan utisak - zaključio je Tadić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:40