/ Фото: Живојин Ракочевић
10/06/2021 u 13:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) У храму у центру Приштине служена литургија након 23 године

Ова светиња треба да нам буде попут храма Светог Саве у Београду - украс града, поручио је владика Теодосије

Први пут од 1998. године у храму Христа Спаса у центру Приштине служена је литургија.

Владика Теодосије са свештенством и десетак вјерника окупили су се у недовршеном храму поводом празника Вазнесења Господњег.

Црква у центру Приштине грађена је 90-их година као главни градски храм, а пројектовао је архитекта Спасоје Крунић.

Након окончања сукоба 1999. године црква је минирана, али није било већих оштећења, да би британске снаге КФОР-а преузеле обезбјеђење објекта.

image
Фото: Живојин Ракочевић

Након службе и резање славског колача владика Теодосије је рекао да је повод за данашње окупљање у Приштини молитва и да је то оно најбоље што може вјерник да принесу Богу.

image
Фото: Живојин Ракочевић

Он је истакао да је храм у Приштини подстицај да вјерници треба још више да се моле да се храм доврши и да попут храма Светог Саве у Београду, буде украс града.

- Овај храм у Приштини треба да буде храм свих нас, да нас обједињује и сабира овде у миру, љубави и слози. Да овдје, са овог мјеста, шаљемо поруку љубави и мира према свима, без обзира ко су ти људи и какве намјере имали. Служењем данас у овом храму ми свједочимо ко смо, ко смо били и шта треба да будемо у будућности. Свједочимо да се никада нећемо одрећи наших светиња и да оне нама припадају и да су залог нашег вјечног живота. Иако сабрани данас у малом броју, ми смо семе за неке будуће хришћане и нека боља времена када ће овај храм бити завршен и испуњен вјерницима - казао је владика Теодосије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

25. april 2024 03:00