/ - FOTO: FACEBOOK, A. VUčIć
31/07/2022 u 11:19 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Vučić o KiM: Sve kreće večeras, drznu li se da krenu u progon Srba mi ćemo pobijediti

Srpski narod ima sve manje sluha i za moje moble, a moja molba je danas da pokušamo da sačuvamo mir po svaku cijenu. Da ne uradimo ništa što bi moglo da dovede do bilo kakvog sukoba, navodi on

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz zgrade Predsjedništva  povodom situacije ne Kosovu i Metohiji, prenose Novosti.

Na samom početku obraćanja Vučić je istakao da je situacija za srpski narod na KiM veoma komplikovana i složena. 

Kako kaže, Srbija nikad nije bilam u ovako teškoj situaciji. 

- Prištinski režim pokušava da iskoristi raspoloženje u svijetu, u kojem misle da mogu da igraju na kartu "veliki Putin je naredio malom Putinu". Odlučili su da  nameću narodu na sjeveru KiM stvari koje ne mogu da nameću. Poslali su na administrativne prelaze dvije jedinice sa 21 tonom goriva, sa željom da zaustave one koji imaju srpske lične karte. Sve bi to trebalo da krene večeras u ponoć, uz istovremeno ubjeđivanje Srba da odustanu od KM tablica - naveo je Vučić. 

- Albanci su jedinstveni i vazda imaju podršku. Pozivaju se na sporazum o slobodi kretanja, tačku 3 koji su potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri. Albanci ovo koriste iako niko ne razumije zašto. Kao da neko namjerno želi da isprovocira dodatne probleme. U sporazumu je jasno da pravila ne mogu da važe za Srbe sa Kosova i Metohije, da njih ne možete da zaustavite sa srspkom ličnom kartom i da im kažete da ne mogu da pređu, jer bi to značilo uvođenje etničkog principa. Druga stvar je što Albanci žele to da sikoriste i da kažu to je reciprocitet i mi imamo to u skladu sa našim ustavom. U skladu sa našim ustavom je da je Kosovo dio Srbije pa mi ne idemo da ga oslobađamo zato što se ponašamo odgovrno - navodi Vučić. 

Kako je istakao, po pitanju tablica, mi i danas hoćemo KS tablice. 

- Imamo sporazum iz 2016. koji kaže da važenje KS tablica biće produženo još 5 godina, do 2021. godine. Međutim 2020. godine 17.9. Priština je svojevoljno i samovoljno ukinula KS tablice - rekao je Vučić pokazujuć originalna dokumenta iz Prištine. 

Priština danas želi da kaže da te tablice više ne postoje, zato ih ukidamo i nećemo da dozvolimo postojanje KM tablica, da niko ne bi pomislio da postoje ostaci neke druge države na teritoriji lažne države Kosovo. Oni su u stanju da ne postoji stavr koju ne pokušaju da prodaju Srbima, a Srbi to ne žele. Zato oni vode ovu kampanju. 

Vučić je pročitao šest tačaka Briselskog sporazuma. 

- Kada su Srbi posle 7,8 godina shvatli da Albanci neće da sprovedu u djelo ono što je dogovoreno, Srbi su krenuli 21.9.2021. godine, oni su krenuli da stave banere ZSO i tom prilikom albanska policija uhapsila je Srbe i rome, u Gračanici, Ranilugu, uklanjali su transparenti iz više mjesta. 3390 dana je ukupno od kako nije formirana SZO. Ako postoji međunarodni sporazum koji Kurtiju ne odgovara on kaže "ni za Srbe to nije dobro", jer valjda on bolje zna. Niko iz svijeta nije reagovao na ovo - kaže Vučić.

- Juče su uhapšeni momci zato što su nosili majicu Nema predaje, u skladu sa Ustavom Republike Srbije u koji vjeruju. To je valjda strašan zločin. Za vidovdan je uhapšen mladić iz Beograda od 20 godina, zbog navodnog raspirivanja mržnje, zato što je imao zastavu.... Jer valjda ne smijete da pjevate ono što se ne dopadaju Kurtiju i koje nije odobrila KVINTA - naveo je Vučić spominjući da je bilo još mnoga privođenja i maltretiranja Srba.

Broj incidenata od dolaska Kurtija na vlast, velikog miljenika Kvinte, ukupan broj je 2006, kaže Vučić. Za 50 posto više napada je od dolaska Kurtija na vlast. 35 napada na srpske crkve, plus srpska groblja. 

On je pročitao listu napada na SPC i uništavanja njene imovine. 

Istakao je da su juče obavljeni razgovori sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije. 

- Srpski narod ima sve manje sluha i za moje moble, a moja molba je danas da pokušamo da sačuvamo mir po svaku cijenu. Da ne uradimo ništa što bi moglo da dovede do bilo kakvog sukoba. Molim predstavnike velikih i moćnih zemalja da malo vode računa o međunarodnom pravu, o stanju stvari na terenu i da ne dozvole da njihovi štićenici izazovu sukob. Mi ćemo da molimo za mir i da tražimo mir, ali predaje neće biti i pobijediće Srbija. Drznu li se da krenu u progon Srba, maltretiranje i ubijanje, Srbija će pobediti -rekao je Vučić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

25. april 2024 11:19