/ - KOSTA KECMANOVIĆ/ - RTS
03/05/2023 u 14:07 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Trodnevna žalost u Srbiji: Učenik dugo planirao napad

Bio sam na hiljade uviđaja, ovo je u srpskom društvu nezapamćeno. Prema do sada prikupljenim podacima, učenik je već duže vreme planirao događaj, izjavio je Milić

U Vladi Srbije održana je  vanredna konferencija za novinare, povodom tragedije koja se desila u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, prenose Novosti.rs.

MUP Srbije: U pucnjavi u školi na Vračaru poginulo osmoro djece i čuvar

Prisutnima se  obratio ministar Branko Ružić, koji je pozvao sve prisutne da minutom ćutanja odaju počast preminulima.

- Tragedija se dogodila kada je učenik sedmog razreda učinio ovaj bestijalni cilj. Prsten obezbjeđenja je funkcionisao, postojao je i video nadzor - kaže Ružić.

- Zahvalan sam i zdravstvenim radnicima. Šestoro djece je hospitalizovano i jedna nastavnica. Zahvalan sam svima koji su pokušali da spriječe ovu tragediju. Tim psihologa je pozvan, kako bi se svima pružila pomoć u ovom peridu - dodao je Ružić.

- Vlada je proglasila trodnevnoj žalosti, počevši od petka, 5. maja, zaključno sa nedeljom, 7. maja. Od sutra će nastava počinjati sa minutom ćutanja. Srbija je na žalost i dio onog svijeta u kome se ove stvari dešavaju. Evidentan je poguban uticaj ineterneta, video igrica. Mi smo danas imali veoma sadržajan, emocijama nabijen, sastanak sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić. Izaći ćemo sa još jasnijom slikom. Apel je da još jednom da dozvolimo porodicama preminulih da svoje najmilih isprate na miru - istakao je ministar.

Institut za mentalno zdravlje organizovao je dva telefona za svakog kome bude trebala podrška.

Veselin Milić, načelnik PU za grad Beograd, potom se obratio prisutnima.

- Smrtno je stradalo 8 učenika- kazao je Milić, koji je pričitao imena stradalih.

- Bio sam na hiljade uviđaja, ovo je u srpskom društvu nezapamćeno. Prema do sada prikupljenim podacima, učenik je već duže  planirao događaj. Pištolje je uzeo iz stana oca, ponio je i molotovljeve koktele. Prvo je pucao u radnika obezbjeđenja, pa u dežurnu učenicu. Posle zločina, pozvao je policiju. Sam je radio plan ulaza u školu, izlaza u školu. Odredio je prioritetne mete, kako kojeg učenika da likvidira i po kom broju - izjavio je Milić.

O navodnom vršnjačkom nasilju

- Apelujem da vrlo činjenično govorimo u ovim teškim trenucima. Što se tiče vršnjačkog nasilja, koje se pominje, sistem ni tada nije zakazao. radi se o rasekotini na usnu koja je nastala u školi glume, koja nije u sistemu. I po tom osnovu nije se moglo postupiti - rekao je ministar Ružić, odgovarajući na pitanje o navodima da je bilo vršnjačkog nasilja nad učenikom koji je izvršio masakr.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:07