/ - Извор: Фото: муп.гов.рс
08/02/2022 u 14:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вjештак МУП РС пронађен мртав: Хркаловић га прогањала због случаја повезаног са шкаљарцима?

Тамара К. била је један од најугледнијих стручњака НКТЦ која је своју професионалност платила радним мјестом, након што је испитивала ДНК трагове пронађене на пиштољима означених припадника шкаљарског клана

Дугогодишња радница Националног криминалистичко-техничког центра МУП РС, молекуларни биолог и ДНК вјештак Тамара К. (50) пронађена је данас мртва испред зграде у којој је становала у београдском насељу Вождовац, сазнаје портал Nova.rs

Она је посљедњих неколико година водила правну борбу и покушавала да се врати на своје старо мјесто, с ког је по казни удаљила бивша државна секретарка МУП Дијана Хркаловић, незадовољна њеним ДНК вјештачењем у случају “Дурмитор”, али и свједочењем на суђењу двојици означених припадника “шкаљарског клана”.

Тамара К. била је један од најугледнијих стручњака НКТЦ која је своју професионалност платила радним мјестом, након што је испитивала ДНК трагове пронађене на пиштољима означених припадника шкаљарског клана, а који су јуна 2017. ухапшени у новобеоградском ресторану Дурмитор. Случај је од помпезног хапшења, које је требало да убиједи јавност у непостојећу борбу с организованим криминалом, убрзо спао на само двојицу оптужних, Митра Муратовића и Милоша Ниловића званог Руњо, и то због нелегалног држања оружја. Нјихове ДНК трагове управо је НКТЦ пронашао на два заплијењена пиштоља, што је било наведено и у оптужници.

Међутим, када је Тамара К. саслушана као вјештак на суђењу, она је изјавила да је пронађен ДНК траг и треће особе, што је резултирало новом оптужницом, на којој се нашао и Малиша Вућић. Ову оптужницу, међутим, Виши суд из неког разлога никада није потврдио, већ је наставио с постојећим поступком који је резултирао осуђујућом пресудом за Муратовића и ослобађајућом за Ниловића.

Након што је у судници изнијела тврдње и о трећем ДНК трагу,  Тамара К. је заједно са још једном својом колегиницом из лабораторије МУП удаљена и деградирана на ниже радно мјесто и то у Сектор за ванредне ситуације и то у вријеме када је МУП кадрирала искључиво Дијана Хркаловић. Овај Сектор у који се иде искључиво по казни и због неподобности, у полицији интерно зову “Депо за полицијски отпад” и управо је у њему, ни крива ни дужна, писљедње године своје каријере провела и Тамара К.

Како за портал Нова.рс открива добро обавијештен извор, она је на све могуће начине покушавала да се врати у НКТЦ, а повела је и правну борбу како би се исправила неправда која јој је учињена.

“Вјеровала је да ће се ситуација промијенити након одласка Дијане Хркаловић и Небојше Стефановића, па се тако и Вулину више пута директно обраћала за помоћ. На посљедњи допис који је послала његовом кабинету, добила је одговор у коме је, између осталог, било наведено да у свему што наводи нема ничег спорног, али да у НКТЦ нема мјеста за њу и да ће остати у “депоу за отпад”. Читаву неправду која јој је учињена веома тешко је подносила све вријеме, а посебно сада када је дефинитивно схватила да се збогт етикете никада неће вратити на старо радно мјесто”, казао је за Нова.рс добро обавјештен извор, напомињући да је јутрос пронађена мртва испред своје зграде и да се сумња да је извршила самоубиство.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 12:25