Osnovne životne namirnice / -SKRINšAT
30/06/2022 u 18:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada Srbije ograničila cijene životnih namirnica, šećer 80 centi, a mlijeko 90

Maksimalna proizvođačka cijena šećera za pakovanja od kilogram, pet kilograma i 10 kilograma ne smije prelaziti 80 dinara po kilogramu, a za sva ostala pakovanja je određena najviša cijena od 88 dinara za kilogram

VLADA Srbije donijela je na današnjoj sjednici Uredbu o ograničenju visine cijena osnovnih životnih namirnica kojom je određena maksimalna maloprodajna cijena belog kristal šećera od 96,99 dinara po kilogramu za sva pakovanja, a UHT mlijeka sa 2,8 odsto mlječne masti od 113,99 dinara po litru.

Navodi se da maksimalna proizvođačka cijena šećera za pakovanja od kilogram, pet kilograma i 10 kilograma ne smije prelaziti 80 dinara po kilogramu, a za sva ostala pakovanja je određena najviša cijena od 88 dinara za kilogram.

U Uredbi je navedeno kako trgovci na veliko moraju da plasiraju šećer trgovinama na malo u roku do 15 dana od zaključenja kupoprodajnog ugovora i da proizvođači šećera ne smiju isporučivati ovu namirnicu u količinama manjim od prosječnih u posljednjih 12 meseci.

Uredbom je propisano da će cijene brašna tip 400 i tip 500, jestivog ulja i svinjskog mesa od buta ostati na nivou od 15. novembra prošle godine.

Dnevno na rafove trgovinskih lanaca u Srbiji stiže i do 400 tona šećera, a nikad manje od 300 tona. U normalnim situacijama troši se 260 tona. U trgovinskim lancima ističu da potrošači i dalje prekomerno kupuju, i da se zato dešava da rafovi u nekom periodu dana budu prazni.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 09:32