Села у Ивањици одсјечена од свијета / - приватна архива
21/07/2021 u 06:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Временске непогоде задају велике муке; села у Ивањици одсјечена од свијета

Бујични потоци који су настали услед невремена које је претходних дана у неколико наврата захватило ово подручје однијели су или оштетили пут до села, али и још десетак путних праваца у ивањичкој општини

Око стотину домаћинстава у ивањичком селу Вучак буквално је одсјечено од свијета. Бујични потоци који су настали услед невремена које је претходних дана у неколико наврата захватило ово подручје однијели су или оштетили пут до села, али и још десетак путних праваца у ивањичкој општини.

Мјештани села Вучак кажу да је вода носиле све пред собом, да су ријеке текле низ путеве, којим сада једино може да се креће, и то врло тешко, тракторима. На појединим деоницама због великих рупа и вртача ни то није могуће.

- Готово сваке године нам се дешава исто, и то у љетњем периоду када се највише ради и када воће и поврће морамо да одвеземо до купаца. А ми не можемо ни да изађемо из куће од потопа. У селу живи 12 дјеце узраста до двије године, али има и старих и болесних и тотално смо немоћни. Оно што смо успјели да оберемо од малина, сада немамо како да транспортујемо до купаца, а село Вучак је иначе једино село у Ивањици које нема ни метар асфалта - рекао нам је мјештанин Драган Грујовић.

image
- приватна архива

У Општини кажу да је сва расположива механизација већ на терену, али ситуацију додатно отежавају нове падавине. Непроходно је, веле, осам путних праваца.

- Стање на терену није нимало добро, плаши нас што су најавили поновни пљусак, што би могло да докрајчи оно што смо санирали до сада. Стање у селима Глеђица, Вучак и Братљево је критично, и тренутно смо послали механизацију да рашчисти најкритичније тачке на путевима у тим селима. Трудимо се да путеве одржавамо проходним, што нам је сада приоритет - казао је Момчило Митровић, предсједник Општине Ивањица.

Обилне кише условиле су изливање ријеке Моравице, што је изазвало квар на магистралном цјевоводу у мјесту Међуречје, гдје због смањеног дотока воде мјештани Ивањице на вишој надморкој висини немају воду.

- Цјелокупно водоснабдијевање на територији града је умањено за 50 одсто. Несташице су највише осјетила домаћинства у вишим предјелима наше општине. У помоћу су нам притекле сусједне општине Чајетина, Ариље и Лучани које су послале своје цистерне и мјештани сада користе ту воду, али апелујемо на грађане да је рационално користе како не би дошло до озбиљнијих рестрикција и надамо се ће ускоро бити саниран и тај проблем - додао је Митровић.

И лане су услед поплава и бујичних вода страдала ивањичка села, посебно путеви, а оштећено је или срушено неколико мостова. Још ни та штета није санирана, а Ивањицу је погодила нова непогода.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:32