MIG 29 / - FOTO: PIKSABEJ
02/11/2022 u 09:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vučević: Dronovi došli s Kosova, migovi podignuti da patroliraju nebom

Vučević je naveo da su svi uočeni dronovi dolazili iz dva pravca sa Kosova, uz liniju Kopnene zone bezbjednosti, s "povremenim ulazima na teritoriju centralne Srbije i pokušajima da se vrši osmatranje položaja jedinica Vojske Srbije i pojedinih objekata

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić izdao naredbu za podizanje borbene gotovosti odmah nakon što su uočeni dronovi koji su ulazili na teritoriju centralne Srbije sa Kosova, "imajući u vidu iskustva na ukrajinskom frontu", da ne bi dolazilo do administrativnih kašnjenja u lancu komande.

Vučević je za RTS izjavio da je Vučić, povodom pojave dronova, "izdao naredbu da svaki takav objekat bude eliminisan ili stavljen pod našu kontrolu", ali da lovci mig-29 nijesu podignuti zbog dronova, već da oni "patroliraju našim nebom".

Prema njegovim riječima, "vojska može topovima", i na druge načine, "da odgovori na ove izazove".

Vučević je naveo da su svi uočeni dronovi dolazili iz dva pravca sa Kosova, uz liniju Kopnene zone bezbjednosti, s "povremenim ulazima na teritoriju centralne Srbije i pokušajima da se vrši osmatranje položaja jedinica Vojske Srbije i pojedinih objekata".

Dodao je da "Vojska Srbije ima saznanja" da dronovi nijesu uočeni samo u Raškom okrugu, već i u Topličkom i Nišavskom okrugu.

"Imajući iskustva na ukrajinskom frontu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je kao vrhovni komandant izdao naredbu da svaki takav objekat bude eliminisan. Naši lovci, migovi-29 nijesu patrolirali zbog dronova, oni su vršili redovno patroliranje i kontrolu našeg neba. Vojska može topovima da odgovori na ove izazove", rekao je Vučević.

Ministar odbrane Srbije je rekao da su "netačni" naslovi prištinskih medija "da se vojska koncentriše na administrativnim linijama" sa Kosovom, već da se radi o vježbama koje se odvijaju u cijeloj Srbiji pod nazivom "Manevri 22".

"Bezbjednosni rizici ne mogu da kažem da ne postoje, prije svega zbog neodgovornog ponašanja administracije u Prištini, ali Srbija ne želi nikakave ratove", kazao je Vučević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:37