Aleksandar Vučić / - INSTAGRAM
17/09/2023 u 18:02 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vučić: EU nikada nije Srbiji pružala toliku podršku kao Ukrajini

List konstatuje da su pojedini lideri Zapadnog Balkana frustrirani što Ukrajina prestiže njihove zemlje u pridruživanju EU.

Evropska unija nikada nije Srbiji pružala toliku podršku kao Ukrajini, izjavio je predsjednik Aleksandar Vučić za „Fajnenšel tajms”, prenose Novosti.rs.

- Nemam ništa protiv Ukrajinaca. Međutim, nivo podrške EU Ukrajini, dodjeljivanje statusa kandidata za članstvo u EU u roku od godinu dana od datuma podnošenja zahtjeva i moguće otpočinjanje pregovora o članstvu sledeće godine pokazuje nam da takva politička podrška nikada nije postojala za nas - rekao je Vučić.

Britanski list ukazuje da je Kijev predao zahtjev za članstvo u februaru 2022, nekoliko dana nakon početka sukoba u Ukrajini, a samo četiri mjeseca kasnije dodeljen je status kandidata.

Nasuprot tome, Beograd je čekao više od četiri godine za početak pregovora o članstvu.

Stoga list konstatuje da su pojedini lideri Zapadnog Balkana frustrirani što Ukrajina prestiže njihove zemlje u pridruživanju EU.

Pregovori Srbije i EU su u zastoju zbog nekoliko pitanja, među kojima je i, kako piše „Fajnenšel tajms”, neuspjeh Beograda da normalizuje odnose sa tzv. Kosovom. Osim toga, Srbija je jedina država Zapadnog Balkana koja nije uvela sankcije Rusiji, što je, kako se navodi u tekstu, umanjilo njene izglede za članstvo u EU.

List podsjeća i na još jedan bezuspješan sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine u četvrtak u Briselu i ukazuje da je potom visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj rekao da „bez normalizacije neće biti evropske budućnosti ni za Kosovo, ni za Srbiju”.

Ipak, Vučić za „Fajnenšel tajms” kaže da odlaganje članstva ne odražava realnost u Srbiji, za koju ističe da je „u mnogo boljem stanju nego što su bile Rumunija i Bugarska 2007, kada su ušle u EU”.

Vučić je ukazao i na opadajuću sposobnost EU da primi nove članice.

-  Najpre smo čuli za 2025, sada za 2030. Ko zna šta će se dogoditi za sedam godina? Apsorpciona moć EU nije veća nego što je bila - smatra Vučić.

U tekstu se pominje i nedavno održan 18. Bledski strateški forum sa kog je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel poručio da Evropska unija mora da bude spremna na proširenje do 2030. godine, ističući da to podrazumeva zemlje Zapadnog Balkana, prenosi Sputnjik.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. novembar 2023 20:23