Aleksandar Vučić / Instagram
07/06/2023 u 20:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vučić: Jasno je da će biti prijevremenih izbora, jedino je pitanje kada

Vučić je naveo da on i Vlada Srbije očekuju da će se pojaviti neko, ko će, kako je rekao, "pokazati dovoljno odgovornosti za cijelo društvo, a ne samo za svoje sitne stranačke potrebe", kazao je predsjednik Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je jasno da će prijevremeni parlamentarni izbori u Srbiji biti održani, a da je sada jedino pitanje kada će se ići na izbore.

"Mi ćemo nastaviti da čekamo neke ljude da razgovaramo, ali pošto je jasno da oni čekaju neke druge stvari, ali nikada se neće dogoditi da neko na ulici preuzima vlast ili nasiljem, bilo je to previše za ovu zemlju od 90-ih godina. Sa tim prošlim vremenima je davno završeno", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da on i Vlada Srbije očekuju da će se pojaviti neko, ko će, kako je rekao, "pokazati dovoljno odgovornosti za cijelo društvo, a ne samo za svoje sitne stranačke potrebe".

"Spremali smo mnogo mjera, naša briga je stopa rasta sa kojom ćemo do polovine sljedeće godine da imamo problema, dio uvezenih dio naših problema ali drzimo čvrsto monetarnu stabilnost," rekao je Vučić.

"Svi u javnom sektoru imaće značajno povećanje plata, a nova mjera biće prvi put da se izdvaja po 10.000 dinara za svako tek rođeno dijete do 16. godine, majke će primati taj novac na račun," rekao je Vučić.

On je izjavio da će od prvog septembra zaposlenima u prosvjeti biti veća primanja za 5,5 odsto, a od prvog decembra ili od prvog januara naredne godine ponovo će biti povećana za još 10 odsto, što je, kako je rekao, ukupno povećanje od oko 16 odsto.

On je na konferenciji za štampu sa premijerkom Anom Brnabić izjavio da je u ovom trenutku prosječna plata u prosvjeti oko 74.000 dinara, i da će ona nakon povećanja biti nešto iznad 88.000 dinara, i da je tu riječ, kako je istakao, o plati, a ne ukupnoj zaradi.

"Kada se uzme u obzir da je prosječna inflacija oko 11 odsto, vidite koliko je to povećanje. Želimo da osnažimo učitelje i nastavnike i da pokažemo da brinemo o njima", rekao je Vučić.

"Medicinske sestre i medicinski tehničari, ukupno 59.128 zaposlenih, oni će od 1. septembra dobiti 5,5 posto povećanje plata i dodatnih 10 posto u decembru ili januaru, biće i za druge značajnih povećanja," kaže Vučić.

"Od 1. oktobra 5,5 odsto povećanje penzija, od 1. januara dodatnih 14,6 odsto, a 2024. godine prosječna penzija biće 390 eura," rekao je Vučić.

"Hljeb Sava biće od petka jeftiniji i koštaće 54 dinara, mora da se ubrza proces smanjenja inflacije, a molićemo MMF da se ne povećava cijena električne energije," rekao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. septembar 2023 15:23