Vučić: Zagreb tri puta odbijao moju posjetu Jasenovcu / - SKRINšAT
18/07/2022 u 23:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vučić: kakav ‘kaos‘ bi izazvalo moje cvijeće sa srpskom trobojkom

Srpski predsjednik u video obraćanju građanima iznio da je zvanični Zgreb tri puta odbijao najave iz njegovog i kabineta da želi da posjeti Jasenovac i pokloni se jasenovačkim žrtvama

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić demantovao je tvrdnje hrvatskih zvaničnika i medija da je hteo nenajavljeno da "bane" u Hrvatsku i ode u Jasenovac da se položi cvijeće i zapali svijeće srpskim i ostalim žrtvama stradalim i tom logoru tokom Drugog svjetskog rata.

Predsjednik je u videoobraćanju građanima iz Predsjedništva rekao da su mediji od toga napravili cirkus i da je zvanični Zagreb tri puta odbijao njegovu posjetu Jasenovcu.

Kako je podsjetio, 2. septembra 2021. godine, mjesec dana od "Oluje" prvi put je kontaktiran Plenkovićev kabinet. U kontakt sa su stupili ljudi iz Vučićevog kabineta, najavivši da bi predsjendik Srbije Jasenovac posjetio 10. septembra.

"Dva dana kasnije 4. septembra stiže odgovor iz Zagreba da se posjeta pomjeri zbog "unutrašnje političke situacije". Mi smo to prihvatili, a o tome nikoga nismo ni obavijestili, tako se to radi sa partnerima. Kasnije 1. marta smo ponovili molbu, a nakon dva dana, dobili smo poruku "posjet nije dobrodošao u ovom trenutku". Donio sam odluku da ne odemo u Jasenovac, a nikome o tome nismo kukali niti smo se žalili", kazao je Vučić.

Ispričao je da e "onda došao treći put i o tome je obavijestio Pupovca".

"Rekao sam mu da, ako misli da treba, da obavesti Plenkovića o planu da dođem, on je to i uradio. To nije nikakva tajna bila, znali su sada, a znali su i prethodna dva puta. Rekao sam da ćemo poći i doći u Jasenovac, da ćemo biti korektni, da ćemo ponijeti jednu kameru, a o događaju bismo naknadno obavijestili javnost. Sramota je da 81 godinu od osnivanja Jasenovca nijedan srpski predsjednik nije tamo otišao", opisao je Vučić.

Komentarisući pisanje hrvatskih medija da je napravio cirkus predsjednik je kazao da treba zamisliti taj "kaos" koje bi izazvalo cvijeće sa trobojkom.

"Zamislite taj haos da dođem i ostavim cveće, možda je problem u traci na vijencu koja bi bila u bojama naše zastave. Da to nazivate provokacijom je, ne samo preterano, nego me je iznenadilo da je moguće da neko povede takvu kampanju", kaže Vučić.

Ističe da su hrvatski mediji prenijeli vijest sa praktično istim naslovom, i sve naslovne strane bez izuzetka u najgorem svetlu govorile su o njemu (Vučiću) i Srbiji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:13