Александар Вучић / -РТС
07/06/2022 u 00:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучић: како то лидери ЕУ иду код Лаврова у посјету а Србија не може

Хоће ли Турску избацити из НАТО-а зато што Лавров иде у Анкару, пита предсједник Србије и подсјећа да Турска има 32 пута више летова према Русији него Србија

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да није изненађен исходом посјете руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова Београду и поручио да Београд неће бити дио чопора према Русији која је традиционални пријатељ Србије.

Посјета руског дипломате Србији заказана за 6. и 7. јун отказана је због одлука Црне Горе, Сјеверне Македоније и Бугарске да забране авиону руске владе da прелетi преко њихових територија.

Предсједник Вучић је, поводом отказивања посјете руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, рекао РТС-у да није изненађен исходом, као и да је незадовољан свеукупном атмосфером и да такву хистерију према Србији дуго није видио.

"Дуго нисам видио такву свеукупну атмосферу која је направљена у Европи и свијету око доласка шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, организованог напада на малу земљу, као што је наша. Не можете да разумијете колико је безброј разговора било у којима је тражено од Србије да откаже гостопримство министру спољних послова Русије", рекао је Вучић.

Он је казао да непристајање Србије да увијек буде дио чопора нешто што изазива главобољу и нагласио  незадовољство и несагласје са покушајем забране разговора, који су лековити за све проблеме.

Што се тиче односа са Русијом, навео је, да смо осудили упад у Украјину, али да је Русија традиционални пријатељ.

„Не можете да разумијете колико је безброј разговора било у којој је тражено од Србије да откаже гостопримство министру спољних послова Русије“, рекао је он за РТС.

Казао је да није изненађен због онемогућавања доласка Лаврова.

„Рекао сам прије неколико дана да очекујем компликације знајући о чему се све ради. Осим што код нас постоји скепса дела јавности, све што изговорим не желе да чују, све окрену па кажу - потврдила је Москва. Једно је потврдити, а друго реализовати“, додао је он.

Вучић је истакао да није превелико изненађење, јер је пратио покушај мијењања руте, као и све више земаља које су забрањивале прелет авиону руског министра.

„Морам да изразим незадовољство и несагласје са покушајем забране разговора“, истакао је он.

Каже да је Србија осудила напад Русије на Украјину у складу са међународним правом, али да је Русија традиционални пријатељ Србије.

Вучић је поручио да не може да пристане на то да се избацују из школа и позоришта Достојевски и Чајковски и запитао да ли је то нормално.

„Нећемо да припадамо чопору да осудимо Достојевског, а шта да читате ако не читате Достојевког”, нагласио је Вучић и додао да је та хистерија далеко отишла.

Нагласио је да је Достојевски један од највећих писаца свих времена у свијету и запитао да ли треба да укине културу.

„Хтео сам Лаврова да питам када можемо тај противпожарни хеликоптер да добијемо, да имамо ведро са 5.000 литара воде и да можемо да гасимо пожаре у цијелом региону”, навео је Вучић.

Запитао је како то да сада сви хоће њему да откину главу и представљају га као зликовца, а Лавров треба да иде у Анкару, уз питање да ли ће зато Турску избацити из НАТО-а.

„Турска има 32 пута више летова према Русији него Србија”, рекао је Вучић и запитао како је то дозвољено неким лидерима ЕУ да иду код Путина у посјету, а да Србија не може да разговара.

Нису у питању прелети него идеја да Србија не може да разговара, а други могу, истакао је Вучић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

25. april 2024 02:46