фото: Новости / - фото: Новости
18/05/2022 u 14:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучић на састанку са патријархом и епископима: Притисци по питању Косова ће бити све већи

Подсјетио је да је Србија једина земља у Европи која није увела никакве санкције Русији и истакао да се налазе под огромним притиском

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се налазимо у специфичној ситуацији по питању свих дешавања на и око Косова и Метојији и да се због најжешћих притисака састао са архијерејима СПЦ како би чуо и њихово мишљење.

 - И ту ће ће бити све теже сачувати наше интересе зато што ће пристисци бити најжешћи. Од дана када је предсједник Русије рекао на чему заснива свој упад у Украјину у формално - правном и политичком смислу, од тог тренутка све западне силе раде на томе да убрзано се ријеши косовоско-метохијски човер, са циљем да би избили аргумент из руке предсједнику Русије, рекао је Вучић.

"И немојте да имате никакве сумње у то, то је нешто што чујем на сваком мјесту, гдје год да сам био у Европи и западном свијету. Наравно Руси су пронашли њихове грешке из прошлости и то користе за своје потребе, логично понашање, за нас је то све само додатни терет и додатна мука, истакао је Вучић.

Подсјетио је да је Србија једина земља у Европи која није увела никакве санкције Русији и истакао да се налазе под огромним притиском.

"То нам прави велике проблеме, који нису мали и биће све већи. Зато нам је потербно да чујемо и ваше ставове", додао је Вучић.

Како  јенагласио покушаће да сачувају мир и будућност Србије, али и живот у њој.

 - Да ће бити лако, неће. Ја ово никада нисам видио, суочавамо се са невиђеном хистеријом, све границе су пређене, дипломатија не постоји. Наше је да покушамо да сачувамо нашу земљу и наш народ. да покушамо да будемо јединствени у тешким временима. У септембру, октобру биће нам потребно више него икада - нагласио је он.

Патријарх Порфирије најприје се захвало на позиву, као и на топлим ријечима добродошлице. Такође, захвалио се на прецизно изложеном опису стања на глобалном плану, али и позицији Србије.

- Свакога дана будимо се са питањем када ће доћи до краја сукоба у Украјини, да ли то неко зна. Тај сукоб је много дубљи, то није само геополитички сукоб, већ сукоб система вриједности. Сукоб цивилизација, сукоб који и нас доводи у позицију да морамо имати свој став - рекао је Порфирије.

Како каже, став цркве је став молитве Богу за мир.

Најбољи могући пут да се са Богом миримо и том процесу никада нема краја, јесте управо пут молитве. Зато и ми као Сабор и као црква, појединци и епископи, трудимо се да се обраћамо Богу у свакој прилици. Човјек не може сам да успостави мир.

Патријарх је истакао да се моле да мир што пре дође на све људе свијета, на просторе Украјине, да се језик оружја се што прије заустави, а да започне разговор и дијалог.

- Сукоб на малом, сигурно је увијек и сукоб на великом - рекао је патријарх.

Он се захвалио предсједнику на свему што чини са своје позиције, као и на томе што се труди да грађанима Србије ова криза буде што блажа.

- У свакој држави свијета има и наших вјерника и колико је то до нас, ми се трудимо да помогнемо нашем народу - рекао је патријарх српски.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 11:18