Александар Вучић и Си Ђипинг / - Инстаграм
05/02/2022 u 09:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучић најавио након разговора са Сијем: Нова кинеска фабрика ускоро у Нишу

Вјерујем да ће у политици ‘Појас и пут‘ коју Кина заговара бити још инвестиција, поготово тамо гдје су добродошли и гдје нема политичких препрека - рекао је Вучић

Предсједник Србије Александар Вучић разговарао је, у наставку посјете Кини, са кинеским предсједником Си Ђинпингом.

Истакао је да је кинески предсједник потврдио да једва чека да дође у посјету Србији, као и да су разговарали о стратешким темама. За нас је веома важно питање Уговора о слободној трговини, поручио је Вучић и додао да би до краја године све у вези са тим требало да буде завршено.

Србија и Кина немају ниједно отворено питање, већ сарађују у бројним областима, истакао је Вучић послије састанка и најавио једну кинеску инвестицију која ће доћи у Ниш.

- Ми са Кином немамо ниједну врсту проблема, ниједно неријешено питање. Имамо веома широко поље за наставак изузетне сарадње - рекао је Вучић новинарима у Кини.

Пренио је да је и новој амбасадорки Србије у тој земљи рекао да њен задатак мора да буде да се повећа трговинска размјена са Кином, са 5,3 на осам милијарди долара, додајући да не би искључио могућност да, ако се заврши пандемија, а настави се раст размјене, та цифра буде и до 10 милијарди, на нивоу са Њемачком.

Вучић је рекао и да ће ускоро једна кинеска фабрика бити отворена у Нишу, уз једно проширење инвестиције у Крагујевцу.

- Али, они ће долазити све више, Кина расте невјероватном брзином. Вјерујем да ће у политици ‘Појас и пут‘ коју Кина заговара бити још инвестиција, поготово тамо гдје су добродошли и гдје нема политичких препрека - рекао је Вучић за РТС.

На питање да ли се задовољан враћа у Београд, Вучић је одговорио да је и по начину на који се обраћао кинески предсједник, увидио да је "урађен добар посао".

- Надам се да ће се пандемија окончати победом човјечанства, да можемо да радимо даље, што је важно за даљи напредак. Гледаћемо себе, његовати односе са пријатељима, и гледати да их поправљамо са онима са којима нисмо имали најбоље односе - рекао је Вучић.

Додао је да је Србија кандидат за међународну изложбу Експо2027, те да је и то поменуто на састанку са Сијем, како би нам Кина пружила подршку, наводећи да ће Србија понудити најбоље услове, изградити нове сајамске просторије и постарати се да то буде још један корак да добијемо организацију те манифестације.

То је седми сусрет Вучића и Сија, а предсједник Србије је први званичник који се, послије Владимира Путина, данас састао са кинеским предсједником.

Састанак је требало да траје 20 минута, али је продужен и трајао је пола сата.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 07:23