Aleksandar Vučić / - FOTO: SNS
18/02/2023 u 14:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vučić o pregovorima: Nisam optimista poznajući Kurtija i Prištinu

Srbija nikada nije bježala od dijaloga, neće da se sklanja od dijaloga. Srbija je spremna da radi i na svemu što je rekla da će da radi i na implementaciji iz francusko-njemačkog sporazuma i sve drugo, naveo je on

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija mora da bude spremna na to da će još dugo da se plaćaju posledice rata u Ukrajini.

- Moramo da donosimo racionalne odluke. Koliko rezervi gasa imamo, kako da ih sačuvamo za sledeću zimu, kako da zakupimo dodatne rezerve i još mnogo toga, istakao je Vučić u izjavi za televiziju Pink iz Minhena, prenosi N1.

On je ukazao i da građani moraju da se „naviknu“ na to da će stvari da se mijenjaju i da Srbija mora da se prilagođava tim promjenama da bi opstala.

Vučić je rekao da je sa Boreljom razgovarao i o „pripremama potencijalnih razgovora“ sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. Borelj ja zakazao dijalog na visokom nivou Vučića i Kurtija za 27. februar.

- Rekao sam ja sam za razgovor uvijek spreman ali zna se o čemu mora da se govori, to je Zajednica srpskih opština. Srbija nikada nije bježala od dijaloga, neće da se sklanja od dijaloga. Srbija je spremna da radi i na svemu što je rekla da će da radi i na implementaciji iz francusko-njemačkog sporazuma i sve drugo, ali znate kakav je redosled poteza i kako stvari idu, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da ga je Borelj pitao da li je optimista a da je on odgovorio da nije preveliki optimista.

- Ja inače nisam optimista po svojoj prirodi, ovako svakako nisam poznavajući Kurtija i Prištinu, rekao je Vučič.

Predsjednik Srbije je rekao da je na Minhenskoj konferenciji o bezbjednsti dominantna tema Ukrajina. Ocijenio je da ne izgleda da će mir skoro osim ako jedna strana ne pobijedi, a da ne izgleda da jedna strana može da pobijedi brzo, i dodao da to donosi nove političke reperkusije za Srbiju.

Vučić je ukazao da će 2024. biti pet ili šest važnih izbora u svijetu, američki kao najvažniji ali takođe ruski, ukrajinski, izbore na Tajvanu, zatim evropski izbori i britanski izbori, i naveo da svi moraju da brinu o sebi.

- To vam pokazuje da mira skoro neće biti, a to su za nas teškoće sve veće i veće, u svakom slučaju naše je da čuvamo mir, naše je da čuvamo stabilnost naše je da se borimo za još investicija i da vidimo koliko možemo da izdržimo sve ovo što od nas traže, rekao je Vučić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 22:15