Александар Вучић / - (Фото: Инстаграм/Будућност Србије)
25/06/2022 u 14:08 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vučić o ratu Rusija-Ukrajina: Nadam se da će početi sa pregovorima, inače odosmo svi

Ja kao đavolji advokat imao sam pitanje na koje je mnogo teško odgovoriti kada je u pitanju Ukrajina i Moldaviju, ali nisam mogao da dobijem odgovor, poručio je Vučić

Velika je histerija protiv EU, kazao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije u Beogradu, prenosi Avaz.ba.

- Šesnaest predsjednika vlade govorilo je direktno ili indirektno o neophodnosti usklađivanja sa spoljnom politikom EU. Nije lako to slušati. Ali to ne znači da možemo da idemo u drugu krajnost, imamo neki drugi put ili alternativu EU. Mora da postoji racionalni, pragmatični pristup u interesu građana -  kazao je Vučić o samitu lidera EU i Zapadnog Balkana koji je održan u Briselu.

Potom je ukazao na značaj EU u Srbiji.

Podržao braću i prijatelje

- U stranim kompanijama u Srbiji direktno radi 300.000 naših ljudi, a indirektno 500.000 ljudi, a dvije trećine tih kompanija u Srbiji su iz EU. Ne mogu oni razumjeti koliko su nam Rusi i Kinezi značajni. Mi moramo njih da poštujemo, da budemo fer prema svima. Moramo da uradimo mnogo toga do decembra, prije svega u vezi sa vladavinom prava. Rast BDP do četiri posto da držimo, nadam se. To bi nam značilo da sve ovo oko plata i penzija da možemo da izdržimo - rekao je Vučić.

Kako je istakao, sit je svih igara EU i apostrofirao i značaj Otvorenog Balkana.

- Podržao sam našu braću i prijatelje. Govorim prije svega o Makedoncima. Mislim da je Evropa za sebe uradila dobru stvar, oni su potpuno u ratu sa Rusijom, poručili su mi želimo da prihvatimo Ukrajinu i Moldaviju, izabrali su stranu, a Balkan nije bio značajan tog dana. Ja kao đavolji advokat imao sam pitanje na koje je mnogo teško odgovoriti kada je u pitanju Ukrajina i Moldaviju, ali nisam mogao da dobijem odgovor - poručio je Vučić.

Rekao je i da se on ne nudi da rješava probleme koji se ne tiču njega i Srbije.

Birali riječi

- I moram da kažem da su u ovoj kritici i svemu birali riječi i način na koji su to radili. Jer ja znam koliki je bijes prema nama mnogih od njih. Mnoge zemlje EU su u direktnom ratu protiv Rusije. Šalju haubice, avione, S-300 Ukrajini, i šta mislite kako će da se odnose prema nama. Oni nisu u našim cipelama kao što mi nismo u njihovim, i zato je naša pozicija izuzetno teška. Hoće li biti lakša? Pa neće - kazao je Vučić.

Ako ne bude dogovora o Donbasu, on je rekao da slijedi najgori svjetski rat

- Nisam u Briselu rekao da je od početka rata bilo 2.629 članaka o Srbiji u vezi sa uvođenjem sankcija Rusiji nego u vezi sa mogućim ratom na Zapadnom Balkanu. Vjerujte mi, ne dođe li do primirja poslije Donbasa, imat ćemo gori svjetski rat nego što je bio drugi. Mali čovjek sa Balkana to govori. Nadam se da će početi sa mirovnim pregovorima, inače odosmo svi - podvukao je Vučić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:26