Вучић у Давосу (ФОТО: ПРЕДСЈЕДНИШТВО СРБИЈЕ) / - ФОТО: ПРЕДСЈЕДНИШТВО СРБИЈЕ
07/06/2022 u 19:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучић: "Отворени Балкан" је најбоља иницијатива коју смо имали деценијама

- Размјена хране, енергије, било би добро направити ново чвориште гаса за све земље - рекао је он

Предсједник Србије Александар Вучић уживо се укључио из Охрида гдје присуствује самиту Отворени Балкан, те поручио да је ова иницијатива најбоља коју су имали у последњим деценијама.

– "Отворени Балкан" је најбоља иницијатива коју смо имали деценијама. За разлику од других немам намјеру да се правдам да ли ће неко да се прикључи или не, ко хоће – хоће, ко не, не. Имамо значајна повећања трговинске размјене. Гледаћемо да током туристичке сезоне олакшамо, да се људи не буне. Имамо значајно повећање трговинске размјене за последња три мјесеца. Гледаћемо да током љетње сезоне олакшамо људима. Нама се људи жале, кажу да им је теже, ми све решавамо сада са тим контејнером... Вјероватно ће бити вруће љето, биће пожара, морамо да помажемо једни другима у гашењу - објаснио је Вучић.

Како је додао, за крај љета и јесени припрема се сајам, додајући да је изнио неколико нових идеја о плановима помагања, како током љета, тако и зиме.

- Размјена хране, енергије, било би добро направити ново чвориште гаса за све земље - рекао је он.

Говорећи о уласку других земаља у иницијативу "Отворени Балкан" Вучић каже да је свако добродошао.

- Ја немам проблем да са било ким из Приштине разговарам. Погледајте трговинску размјену у ЦЕФТ- и, данас је трговинска размјена вишеструко већа него што је била на почетку. То доноси добробите за Балкан - навео је Вучић.

Како је додао, на сваком мјесту се залаже за отварање дијалога између Албаније и Сјеверне Македоније.

- Наша потреба да нам је увијек наше грожђе кисело, а туђе слађе, то је тачно. Ја мислим да ми имамо одличну иницијативу која нам само доноси корист, и нико не може да каже ништа против тога - рекао је он.

Вучић борави данас и сјутра у Охриду где учествује на самиту Отворени Балкан (Опен Балкан).

Како је најављено, Вучић ће се током самита састати са премијером Сјеверне Македоније Димитром Ковачевским и предсједником Владе Албаније Едијем Рамом, а планирани су и одвојени сусрети са предсједником Владе Црне Горе Дританом Абазовићем, као и председавајућим Већем министара Босне и Херцеговине Зораном Тегелтијом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:26