Александар Вучић / - Фото: Твитер
03/05/2022 u 16:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучић: Пред Европом и Србиjом "наjтежа зима од 1950. године"

На питање новинара да ли Србиjа има рјешење уколико ЕУ уведе ембарго на нафту из Русиjе, коjи би угрозио НИС и доток нафте, Вучић jе навео да ће се наћи рјешење, "jер држава мора да има нафту"

Предсједник Србиjе Александар Вучић изjавио jе данас да ће Србиjа имати довољно хране за своjе становништво, али и ће обезбеђивање енергената бити већи проблем.

- Хране ћемо имати довољно, али мора много тога да се уради да би то било тако - казао jе он новинарима из Србиjе у Грчкоj пошто jе присуствовао свечаном почетку изградње терминала за течни природни гас (ЛНГ) у лучком граду Александруполису.

Вучић jе навео да jе потребно обезбиједити довољне количине минералног ђубрива за предсјетву, као и азотног ђубрива или урее за прехрану.

- Ми jе немемо више, а и цена урее jе зато порасла. Зато сам разговарао jуче са иранским предсједником о томе како би се склопио уговор о бартер аранжману коjи би подразумевао да Иран Србиjи испоручуjе ђубриво уреа, а Србиjа тоj земљи испоручуjе пшеницу или кукуруз - казао jе он.

На таj начин, како jе обjаснио, било би довољно ђубрива и за све друге ратарске културе.

По Вучићевим речима, поред хране кључни проблем у свијету и Србиjи jе обезбјеђивање енергената, али проблем представља и инфлациjа и немогућност изласка на финансиjска тржишта.

- Ко ће сада да излази на тржиште обвезница, како да радите не нова задужења, него замјенске кредите. Немогуће, jер кеш постаjе ресурс. Добро jе зато што Србиjа нема високу стопу jавног дуга у одсносу на БДП, а на данашњи дан jе то 58,1 одсто - рекао jе он.

Говорећи о проблем снабдијевања енергентима, Вучић jе навео да jе пред Европом и Србиjом "наjтежа зима од 1950. године".

Подсјетио jе да Србиjи предстоjе преговори с Русиjом о новим испорукама гаса, jер ће 99 одсто гаса и даље, бар у нередних неколико година, добиjати из те земље.

Он jе истакао да ће "дати све од себе" да обезбиједи потребне енергенте за грађане и привреду, али да то не може да гарантуjе.

На питање новинара да ли Србиjа има рјешење уколико ЕУ уведе ембарго на нафту из Русиjе, коjи би угрозио НИС и доток нафте, Вучић jе навео да ће се наћи рјешење, "jер држава мора да има нафту", али ниjе говорио о детаљима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 16:40