/ Додик и Вучић, фото: будућностСрбијеАВ
02/06/2021 u 14:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучић: Србија ће увијек подржавати Републику Српску

Србија неће подржати спровођење у дјело Бонских овлашћења којима би неко покушао да креира политичку ситуацију у РС. Знамо да смо мали и да не можемо да утичемо на бјелосвјетске моћнике, али колико можемо, у складу са међународним јавноправним нормама, рекао је Вучић

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија, у складу са Дејтонским споразумом, убудуће редовно тражити извјештаје високог представника у БиХ о политичкој ситуацији у тој земљи.

Вучић је, након састанка са представницима РС и парламентарних странака из Српске, поручио и да ће Србија увијек помагати и подржавати Републику Српску.

„Рекао сам да ће по први пут, министар спољних послова Србије Никола Селаковић, у складу са овлашћењима, тражити извјештај од високог представника о стању у БиХ. Србија ће почети да се понаша како до сада није, али у складу са оним што је потписано”, рекао је Вучић у обраћању медијима.

То су, додао је, позитивне, важеће, правне норме и у складу са Анеском 10 Дејтонског споразу, високи представник је дужан да обавештава и заинтересоване стране, а то је и Србија.

„Тај анекс је потписао Милан Милутиновић и од сада има редовно да тражимо извјештај високог представника. Увјерени смо да ће високи представник, ако опстане, испуњавати ту обавезу”, рекао је Вучић.

Додао је да разумије зашто људи у РС са зебњом гледају на непоштовање правних процедура, јер је високи представник требало да буде потврђен у СБ УН, али их је замолио да разумију шта је реална политика, ма колико се суочавали са тешким последицама и ситуацијом.

„Замолио сам их да доносе закључке, али да воде рачуна и о тим односима. Србија ће морати да разговара са високим представником и тражићемо извјештаје, исказивати ставове, мишљења и односе и слушати шта РС има да каже”, рекао је Вучић.

Поручио је да је веома опасно играти се Бонским овлашћењима, на чему ће Србија да инсистира.

„Србија неће подржати спровођење у дјело Бонских овлашћења којима би неко покушао да креира политичку ситуацију у РС. Знамо да смо мали и да не можемо да утичемо на бјелосвјетске моћнике, али колико можемо, у складу са међународним јавноправним нормама”, рекао је Вучић.

Додао је да је саслушао све госте, чуо идеје, и навео да је заједнички именитељ да сви добро разумију, и власт и опозиција, тежину позиције РС и српског народа.

Србија ће увијек бити уз РС, поштујући интергитет БиХ, али и РС, додао је Вучић.

Додао је да је било ријечи и о економским пројектима, те изразио увјерење да ће Србија моћи да, осим четири општине, помогне још двије општине, и указао на значај изградње аеродрома у Требињу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 09:20