Александар Вучић / -INSTAGRAM
19/05/2022 u 18:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучић: Србија чврсто на европском путу

Предсједник је пренио да је ове године повећана трговинска размјена за 33 одсто и да је достигла 9,1 милијарди евра и да је процјена да ће у наредне три године бити изнад 50 милијарди евра

Предсједник Србије Александар Вучић истакао је данас да је Србија у потпуности опредјељена да буде на европском путу и да је циљ пуноправно чланство у ЕУ и подсјетио да је ЕУ далеко највећи инвеститор и трговински партнер Србије.

Вучић је, након разговора са предсједником Европског савјета Шарл Мишелом, рекао да грађани Србије треба да знају да то није само емоционално питање, већ питање разума и вриједности.

Подсјетио је да је робна размјена у прошлој години са ЕУ износила 31 милијарду евра, а роба услуга 37 милијарди евра.

ЕУ, према његовим ријечима, учествује у укупној трговини са више од 60 одсто.

Вучић је пренио да је у првих четири мјесеца ове године повећана трговинска размјена за 33 одсто и да је достигла 9,1 милијарди евра, те је процјена да ће у наредне три године бити изнад 50 милијарди евра.

"То говори о значају ЕУ, државама чланице, фабрикама које граде у нашој земљи, извозу који остварујемо, увозу робе. Највећи извоз и увоз имамо са у ЕУ. ЕУ је убедљиво највећи инвеститор у нашој земљи са 67 одсто удела", рекао је он.

Нагласио је да то грађани треба да знају, и да мора да буде фер и покаже поштовање према новцу и према свему што је ЕУ овде учинила.

"Хвала на структурним и суштинским променама у земљи", казао је он.

Вучић је посебно пожелио добродошлицу Мишелу Србију и нагласио да то не говори из куртуазних разлога, већ што искрено мисли и осјећа да је његова посјета у овом тренутку веома значајна за будућност наше земље.

"Посебно сам захвалан Мишелу што је увек био спреман да чује аргументе српске стране макар се с њима не слагао, што је увек имао не само довољно времена, и што је показивао довољно пажње и жељу да идемо брже у ЕУ, што је све чинио личном снагом и угледом да ми проводимо реформе брже, али и да неке земље разумеју зашто је важно да Западни Балкан буде део европског континента, не само у географском, већ у сваком смислу", истакао је он.

Вучић је указао да су данас заједно посјетили Научно технолоички парк који, каже, не би постојао да није би било занчајне помоћи ЕУ.

"Направићемо заједнички парк у Сарајеву, и верујем да ћемо за то добити додатну подршку ЕУ", додао је он.

     

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 14:29