/ - фото: Предсједништво Србије - Александар Вучић
28/07/2021 u 18:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучић: Три важна споразума у Скопљу, надам се рационалном рјешењу проблема у БиХ

Поручио је да онај ко је мислио да одлуке могу да се октроишу или намећу, и да буду усмјерене против интереса једног народа, чини се да није добро донио ниједном од народа

Председник Александар Вучић изјавио је да ће сутра у Скопљу бити потписана три споразума између Србије, Сјеверне Македоније и Албаније.

Како је рекао, један се тиче бржег протока роба и услуга између три земље, други заједничког дјеловања по питању елементарних непогода и катастрофа, а трећи стварања јединственог тржишта рада, које подразумијева укидање радних дозвола, пише РТС.

То, каже, значи да ко ради у Београду, може да ради и у Скопљу и у Тирани, и обрнуто.

"То је страховито важно. Желим да верујем да ћемо после наставити са свим погодностима о којима ћемо сјутра детаљније разговарати", рекао је Вучић.

Предсједник Вучић је у Скопљу, на питање у вези са ситуацијом у БиХ и Републици Српској, а поводом заоштравања ситуације између Сарајева и Бањалуке након одлуке Валентина Инцка о забрани негирања геноцида у Сребреници и да ли је тим поводом данас разговарао са српским чланом Предсједништва Милорадом Додиком, рекао да данас није разговарао са њим, али јесте синоћ, и поновио да ће са представницима РС разговарати у Београду, 4. августа.

"НиСам се чуо данас са Додиком. Јуче смо разговарали, али ћемо се видјети 4. августа, примићемо руководство РС у Београду, пре обИљежавања годишњице 'Олује' у Бусијама", рекао је Вучић.

Поручио је да онај ко је мислио да одлуке могу да се октроишу или намећу, и да буду усмјерене против интереса једног народа, чини се да није добро донио ниједном од народа, како год то некоме изгледало.

"Разговараћемо и надам се да ће људи у БиХ и РС наћи рационалан начин да превазиђу тренутне проблеме, вјерујем у то. Да сачувамо мир", рекао је Вучић.

Председник је навео да није тачно да ће општина Лозница променити просторни план, јер је то у надлежности Републике и поновио да ће се о "Рио Тинту" питати искључиво народ.

Вучић је, на питање да прокоментарише најаву неких невладиних организација да ће одржати протесте испред општине Лознице јер је најављено да ће општинске власти донијети одлуку око промјене просторног плана у вези са Рио Тинтом, рекао да је најзанимљивије да те најаве долазе од људи "који су плаћени од споља, и који се хвале да имау много новца вани, као што је "Не давимо Београд"".

"Немам ништа против тога јер они потроше те паре у нашим шопинг моловима. Али они мисле да су људи у Јадру и Рађевини 'кретени' па они треба да им соле памет шта треба да раде", рекао је предсједник.

Вучић је подсјетио да просторни план не мијења општина сасвим сигурно, јер то не може пошто није у њеној надлежности.

"Чекамо да видимо одлуку Рио Тинт по којој су најавили да ако буде све у реду да су спремни да уложе 2,4 милијарди евра. Онда да кажете људима у Јадру и Рађевини да треба да се одрекну тих пара, јер би макар 10 одсто припало њима, а остало Републици и то због тога што би неки узели пет до осам одсто", објаснио је предсједник.

Вучић је упитао да ли би ти који су против "Рио Тинта" населили Подриње, у којем не живи ни 110.000 људи.

"Никакав одлуке суштинске и старешке нећемо доносити с тим у вези, а да не питамо народ. Питаћемо народ јер би увијек неко могао да каже да је одлука донијета противно интереса људи. Хоћу да грађани сами доносу одлуку", поручио је Вучић.

Вучић ће са премијерима Сјеверене македоније и Албаније Зораном Заевом и Едијем Рамом учествовати сјутра на Економском форуму за регионалну сарадњу у организацији привредних комора Србије, Сјеверне Македоније и Албаније.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:16