Александар Вучић / - Твитер
12/12/2021 u 08:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучић улаже у српску војску: Србиjа више никад и никоме неће бити лака мета

Под jедан, компликуjе се безбједносна ситуациjа у цијелом свијету. Под два, компликуjе се и у региону и сходно томе Србиjа мора да снажи воjне капацитете како би воjска била довољан одвраћаjући фактор за сваког потенциjалног агресора, каже Вучић

Предсједник Србије Александар Вучић наjавио jе велика улагања у Воjску, уз поруку да због компликовања безбједносне ситуациjе у свијету, али и региону, мора бити значаjних поjачања наоружања и опреме копнене воjске, као и више воjника.

Он jе jуче послије састанка с руководством Министарства одбране и командним кадром Воjске Србиjе нагласио да jе циљ да српска армиjа буде довољан одвраћаjући фактор за свакога ко покуша да угрози териториjу и грађане Србиjе.

Не слутимо, али...

- Под jедан, компликуjе се безбједносна ситуациjа у цијелом свијету. Под два, компликуjе се и у региону и сходно томе Србиjа мора да снажи воjне капацитете како би воjска била довољан одвраћаjући фактор за сваког потенциjалног агресора. Оно што jе предлог су огромна улагања у наредном петогодишњем плану. На годишњем нивоу ћемо уложити 500 милиона еура више него раниjе... Ми ништа не слутимо, нећемо никога да нападамо, али ћемо бити у стању да одбранимо нашу земљу и наше небо и, наравно, наше грађане - рекао jе Вучић и наjавио да се очекуjу значаjне набавке у оквиру ловачко-бомбардерске авиjациjе.

Такође, он каже да ће бити и одређених измјена стратегиjских докумената, подсјећаjући да jе воjна неутралност дугорочна политика Србиjе. Говорећи о враћању обавезног воjног рока, предсједник jе рекао да држава jош нема одговор на то комплексно питање, jер га прати „милион проблема“.

- Jедно од питања jе од код годишта треба увести, ко ће бити ослобођен, може ли наша команда да обучи толико нових кадрова, колико ће бити плаћени... Ми немамо капацитет за 30.000 или 20.000 људи. Морамо да имамо jош минимум 5.000 воjника. Jош вагамо између двије одлуке, да ли да их попунимо кроз обавезни воjни рок или да можда повећамо плате за оне коjи добровољно служе воjску - обjаснио jе он.

Осигурана безбједност

Вучић jе открио да би за неколико мјесеци могао да каже да Србиjа више никад никоме неће бити лака мета.

- Кад то више ниjе игра мачке и миша, то значи да више нико неће да вас напада и да сте осигурали безбједност за своjу дјецу - нагласио jе он.

Упитан о захтјевима воjске, он jе рекао да су они оправдани.

- Они имаjу одређене стратегиjске одлуке шта мораjу да прате у региону. Они су тражили огроман новац. На све ово што смо дали прошле године, треба да додамо на годишњем нивоу, мимо плата, jош 700 милиона еура. То су ненормално велике паре. Ријеч jе о страховитом снажењу воjске. Нисам ништа обећао, али долази Синиша Мали, па ћу с њим да прођем све, да видим шта можемо да урадимо - обjаснио jе Вучић.

(Ивана Кљаjић, Курир)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 18:06