Meloni i Vučić danas u Beogradu / - EPA
03/12/2023 u 19:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vučić: "Zastava" će proizvoditi električnu „fijat pandu“

Beograd je sa grupacijom Stelantis potpisao ugovor vrijedan 190 miliona eura za proizvodnju električnih vozila

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da očekuje da će grupacija Stelantis u Kragujevcu proizvoditi električni automobil „fijat panda“.

Da će Kragujevac biti dom novog modela električne „pande“, govori se od kada je Stelantis preuzeo fabriku i od kada je obustavljena proizvodnja „fijata 500 L“.

To su krajem novembra objavili i italijanski mediji, a ovo je prvi put da je jedan zvaničnik istu informaciju i potvrdio.

Vučić je poslije sastanka sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni kazao da će proizvodnja električne „pande“ povećati trgovinsku razmjenu između Italije i Srbije. On nije precizirao kada će proizvodnja novog modela početi.

Trenutna generacija „fijata pande“ proizvodi se u blizini Napulja u Italiji, a novi model se očekuje sredinom 2024. godine.

Grupacija Stelantis nastala je 2021. godine spajanjem francuskog PSA i Fijata Krajsera. Svjetske agencije podsjećaju da su srpske vlasti sa grupacijom potpisale ugovor vrijedan 190 miliona eura za proizvodnju električnih vozila u Kragujevcu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 12:22