Rade Basta / Arhiva
13/03/2023 u 16:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vučićev ministar u Vladi traži da Srbija uvede sankcije Rusiji

Ja kao ministar privrede da gledam koliki se pritisak vrši na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a da mi ćutimo, to ne mogu da prihvatim

Ministar privrede koji je ušao u Vladu sa kvote SPS-a Rade Basta traži da Vlada Srbije hitno uvede sankcije Ruskoj Federaciji.

- Naša zemlja već plaća veliku cijenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i to postaje neizdrživo. Ja kao ministar privrede da gledam koliki se pritisak vrši na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a da mi ćutimo, to ne mogu da prihvatim. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsjednika Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno povjerenje u njega. Zato od Vlade Srbije i svih ministara tražim da se izjasne po ovom pitanju - poručuje ministar Basta.

Kao zemlja koja je i sama kroz istoriju bila suočena sa sankcijama i čiji je narod trpio teške ekonomske posljedice, nismo donijeli tu odluku jer smo se nadali da će se sukobi okončati, da će prevladati razum i da će dvije strane konačno sjesti za pregovarački sto, naveo je ministar Basta.

- Nažalost, sa protokom vremena suočeni smo sa jednom novom realnošću. Sukobu se ne vidi kraj, a razuma kao da je ponestalo. U sukobu velikih uvijek stradaju male države i usljed globalnih previranja Srbija je suočena sa strahovitim pritiscima - upozorava ministar Basta.

Prema njegovim riječima, potrebno je da Vlada Srbije donese jedinstven stav o tome u kom pravcu će zemlja ići dalje.

- Od početka rata osuđujemo rusku agresiju na Ukrajinu, ali istovremeno štitimo nacionalne interese u odnosima sa Ruskom Federacijom. Zbog toga se u prvi mah nismo pridružili velikom broju zemalja koje su uvele sankcije zemlji agresoru. Ipak, situacija se svakim danom sve više komplikuje, a zapadne zemlje oštro zamjeraju Srbiji zbog toga što se nije priključila sankcijama - dodaje Basta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 18:38