Александар Вулин / - МУП Србија
22/05/2022 u 20:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вулин: „Не тражите на силу да се Срби опредјеле, можете бити повријеђени нашим избором“

Амерички амбасадор је рекао да Србија мора да изабере којим путем ће да иде - исток или запад и поручио да није добро да Србија буде толико зависна од Русије због гаса.

Српски министар унутраљњих послова Александар Вулин поручио је америчком амбасадору Кристоферу Хилу да не тражи од Србије да изабере исток или запад јер могу бити повријеђени избором Србије.

Амерички амбасадор је у интервјуу Политици рекао да Србија мора да изабере којим путем ће да иде - исток или запад и поручио да није добро да Србија буде толико зависна од Русије због гаса.

Хил је савјетовао Србији да буде опрезна у односу са Русијом оцијенивши да Србија није толико важна Руској Федерацији. Он је казао да би Америка помогла Србији да квалитетније ријеши питање гаса уколико би одабрала западни пут.

"Не тражите на силу да се Срби опредјеле, можете бити повријеђени нашим избором", поручио је Вулин Хилу. Министар је подсјетио да је „од 2000. до 2012. године, Србија била земља по мјери амбасадора Хила. окренута само Западу, пред вратима НАТО пакта, без иницијативе за рјешавање питања Косова и Метохије, без жеље и воље да брани Републику Српску, са остацима војске и распроданом привредом".

"За вјерност онима који су нас бомбардовали, Србија је награђена проглашавањем независности такозваног Косова, масовним изручењима Хашком трибуналу, умањењем надлежности Републици Српској, пљачкашком приватизацијом, незапосленошћу, биједом и социјалном неправдом“, навео је Вулин у саопштењу.

Како је истакао, од када је Александар Вучић повео Србију не западним, већ српским путем, Србија је поново држава, а не територија, а Александар Вучић је државник, „а не од стране окупатора постављени управник логора“.

Нагласио је да је Србија слободна и успјешна земља и не треба да се опредјељује ни за кога, осим за себе.

„А ако је критеријум за опредјељење Србије ко нас је убијао, а ко није, ко је признао такозвано Косово, а ко није, бојим се да господин Хил не би имао шта да каже у своју одбрану. Не тражите на силу да се Срби опредјеле, можете бити повређени нашим избором“, навео Вулин реагујући на наводе амбасадора Хила да у животу морају бити прављени избори и да је ово такав тренутак, а да за Србију постоји само један пут и да је то Запад и Европска унија".

"Ароганција амбасадора САД нас подсјећа да је Хил био извршилац политике санкција, силовања и бомбардовања и Републике Српске и Републике Србије. И он у томе не види проблем ни кривицу. Србија ће ићи својим путем, а амбасадор нека управља онима који му то допуштају“, казао је Вулин, а преносе регионални медији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:16