Aleksandar Vulin / - FOTO: TVITER
11/07/2023 u 17:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vulin pod američkim sankcijama

Upleten u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkotika i zloupotrebu javne funkcije, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija SAD

Direktor BIA Aleksandar Vulin je, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija, kako prenosi N1, upleten u "transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkotika i zloupotrebu javne funkcije".

Vulin je održavao obostrano koristan odnos sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, kog su SAD već sankcionisale, "pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije".

Navode da su Vulinovi potezi su unaprijedili korupciju u institucijama vlasti u Srbiji.

Kako je navedeno, sankcionisanje Vulina pokazuje odlučnost SAD da pozovu na odgovornost sve one koji su "angažovani u korumpiranim poslovima kojima unapređuju sopstvene političke agende i lične interese na štetu mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu".

Ovi koruptivni poslovi olakšavaju ruske zlonamjerne aktivnosti u Srbiji i regionu, navodi se u objavi ministarstva.

– Ministarstvo neće oklijevati da cilja aktere koji zloupotrebljavaju svoje položaje za ličnu korist, istovremeno podrivajući efektivno i demokratsko upravljanje na Zapadnom Balkanu – rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brajan E. Nelson.

– Današnjem odlukom se Aleksandar Vulin smatra odgovornim za svoja koruptivna i destabilizujuća djela koja su takođe omogućila ruske zlonamjerne aktivnosti u regionu – dodao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 07:09