Дарко Шарић / - Фото: Филип Краинчанић/Нова.рс
06/04/2022 u 17:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Завршено изношење жалби на пресуду Шарићу: Чека се одлука суда

Сарадници оптуженог Дарка Шарића данас су пред Апелационим судом у Београду говорили о детаљима из жалби на пресуду којом су осуђени због прања новца зарађеног кријумчарењем кокаина

Пред Апелационим судом у Београду данас је окончано суђење оптуженом  Дарку Шарићу и његовим сарадницима пошто су сви изнијели жалбе на пресуду којом су у јулу 2020. осуђени за прање више од 20 милиона еура, преноси  Nova S. Одлуку о овој пресуди судије Апелационог суда саопштиће накнадно – могу да је потврде, укину или промјене и оптужене ослободе кривице.

Сарадници оптуженог Дарка Шарића данас су пред Апелационим судом у Београду говорили о детаљима из жалби на пресуду којом су осуђени због прања новца зарађеног кријумчарењем кокаина, пише КРИК.

За разлику од њих, Шарић није искористио ту могућност и није се обратио судском вијећу, већ је само кратко навео да је сагласан са оним што су претходних дана на суду рекли његови адвокати.

Они су, као и адвокати других осуђених у овом случају, тражили да њихови брањеници буду ослобођени или да им се поново суди, али пред другим судским већем. Адвокати тврде да је финансијским вештачењем доказано да је новац легалан и да су оптужени радили по закону.

Судије које одлучују

О жалбама на пресуду одлучиваће предсједник судског вијећа Милимир Лукић, Бојана Пауновић, као и чланови вијећа Сретко Јанковић, Марко Јоцић и Весна Петровић. Шарић и његови адвокати су на почетку суђења тражили да сви осим Јоцића буду замењени због сумње да су пристрасни, али је тај захтјев одбијен.

Тужилаштво за организовани криминал, са друге стране, у жалби је тражило да судије свима повећају казне, као и да буду осуђени они који су првостепеном пресудом ослобођени или је оптужба у односу на њих одбијена.

Сједница пред судским вијећем Апелационог суда трајала је осам дана – од прошлог понедељка до данас. Сада ће судије тајно гласати о томе да ли ће пресуду да потврде, преиначе, укину и наложе понављање суђења.

Шарић је осуђен у јулу 2020. године на девет година затвора, а његови сарадници на казне од двије до седам година затвора. Суд је утврдио да има довољно доказа да је група новац стечен међународним шверцом кокаина убацивала у легалне новчане токове у Србији и то тако што је куповала хотеле, пољопривредна предузећа и земљу по Војводини и на југу државе.

Чланови групе су прљавим новцем, између осталог, купили хотеле „Војводина“ и „Путник“, али и пољопривредна предузећа „Млади борац“ и „Јединство“, пише у пресуди.

Пред Апелационим судом у Београду у току је и поступак који се води против Шарића за међународни шверц готово шест тона кокаина.

Иако је Шарић био правоснажно осуђен на 15 година затвора, Врховни касациони суд је укинуо ову одлуку и наложио да се суђење понови на апелацији. Судије су из овог поступка избациле кључне доказе тужилаштва – део прислушкиваних телефонских разговора, а поново су саслушавали и кључног свједока тужилаштва – сведока сарадника Небојшу Јоксовића.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:57