Vučić / - SKRINšOT
30/08/2022 u 16:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zbog zabrane prajda predata inicijativa za razrešenje Aleksandra Vučića

- Predsjednik Republike nama ustavnu nadležnost da zabranjuje niti dozvoljava bilo čija javna okupljanja - kaže se u inicijativi advokata Čedomira Stojkovića

Advokat Čedomir Stojković podnio je poslasničkim grupama u Skupštini Srbije inicijativu za razrješenje predsednika Republike Aleksandra Vučića zbog, kako kaže, višestruke povrede Ustava Srbije.

Stojković je naveo da je predsjednik Vučić Ustav povrijedio preotimanjem nadležnosti od Vlade Srbije i samovoljnom zabranom mirnog okupljanja građana pod nazivom Evroprajd 2022.

„Predsjednik Republike nama ustavnu nadležnost da zabranjuje niti dozvoljava bilo čija javna okupljanja. Sloboda na javno okupljanje je neprikosnoveno pravo gađana koje se ne može i ne smije ograničavati iz bilo kog drugog razloga sem onih koji su navedeni u Ustavu (bezbjednost, zdravlje, moral, prava drugih). Suprotno Ustavu predsjednik je najprije preoteo nadležnost za ostvarivanje prava na javnog okupljanje od Vlade, a potom je tako uzurpiranu nadležnost iskoristio da povrijedi prava građana iz člana 54 Ustava i zabrani im javno okupljanje, dok je istovremeno za sve to naveo da je razlog politički i da će se javno okupljanje dozvoliti kada ‘vrijeme bude malo srećnije, kada bude bilo manje laži i izmišljanja’ čime je ostvarivanje ljudskih prava, među koje je spadaju i pravo na okupljanje i pravo na život, uslovio ‘srećnim vremenima’, i ‘izostankom laži i izmišljanja'“, rekao je Stojković, a navodi se u saopštenju.

Kako se ovakvim postupanjem predsjednika Republike uspostavlja opasni presedan, to je nužno da Ustavni sud po zahtjevu jedne trećine poslanika Narodne skupštine utvrdi navedene povrede ustava, a potom da Narodna skupština razriješi predsjednika, navodi Stojković.

Inicijativa je dostavljena poslaničkim grupama: Ujedinjeni, Demokratska stranka, Moramo-Zajedno, Evropski Regioni, Ne davimo Beograd, Savezu vojvođanskih Mađara, Narodnoj stranci.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 14:29