/ Фото: REUTERS, адвокат Томас Фила
08/05/2021 u 19:23 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Адвокат Фила: Недопустиво да Британац заступа српске жртве у Хагу

Фила сматра да jе потребно да Србиjа затражи да се за српске жртве именуjе неко од српских адвоката, коjи су регистровани при Трибуналу у Хагу

Адвокат Тома Фила изразио jе данас забринутост зато што jе британски адвокат Саjмон Лоз именован за заступника и српских и албанских жртава на предстоjећем суђењу бившим политичким лидерима ОВК пред судом у Хагу.

„Нико ниjе реаговао на ту вест, а то jе нешто што може неповољно да утиче на краjњи исход суђења Хашиму Тачиjу и осталима. Заправо, за њих jе то повољно jер jе, нажалост, познато да став Велике Британиjе ниjе увек ишао нама у прилог. Неприхватљиво jе да допустимо да оптужени добиjу блаже казне. Како jедан адвокат може да брани и албанске и српске жртве. На страну то што jе Енглеска традиционално против Србиjе по тим питањима. Много косовских злочинаца jе ослобођено на основу извештаjа коjи су сачињавали британски стручњаци“, рекао jе Фила за Косово онлаjн, пише Н1.

Он сматра да jе потребно да Србиjа затражи да се за српске жртве именуjе неко од српских адвоката, коjи су регистровани при Трибуналу у Хагу.

„Српске жртве треба да заступа српски адвокат. Србиjа то треба да иницира. Све jе некако препуштено судбини, ниjе требало ни да се дозволи да енглески адвокат буде правни заступник српским жртвама. Jа сам покушао да покренем то у питање у Скупштини Србиjе, али безуспјешно. Мислим да jе jако важно да се нешто предузме по том питању“, поручио jе Фила.

Када jе реч о наjави Косова да ће тужити Србиjу за наводни геноцид, што се између осталог налази и у програму актуелне косовске владе на челу са Аљбином Куртиjем, Фила jе прокоментарисао да су такве наjаве, у наjмању руку смијешне.

„То су глупости. Курти то ради само због стицања неких поена на плану унутрашње политике. Политичка ситуациjа на Косову jе нестабилна, никада не знате да ли ће и када ће доћи до неких нових избора, па Курти само жели да одржава неки континуитет. Он може у управљачки програм Владе да стави шта год хоће, али jе питање да ли jе то и реално, а такве наjаве су нереалне, никада не би могле да се остваре. Прво и основно због тога што они нису држава“, оцијенио jе Фила.

Према његовим ријечима, jедино што можда могу да ураде, jесте евентуално да затраже од неке државе да то уради умјесто њих.

„На примјер, могу да траже од Хрватске, тj. да jе замоле да она пружи оцјену да ли jе на Косову извршен геноцид, па да Хрватска поднесе тужбу, jер Косово не може да подноси тужбе пред међународним судовима“, закључио jе Фила додаjући и да током његовог дугогодишњег искуства као правног заступнука пред Трибуналом у Хагу, никада ниjе покренуто питање наводног геноцида Србиjе на Косову.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 18:05