Жозеп Борељ / - РТС
10/05/2021 u 19:48 h
Marija TomićMarija Tomić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Наставак дијалога Беогрaда и Приштине до краја јуна

Регион је дио проблема и део рјешења, морамо да га сагледамо из геополитичког угла и то ћемо урадити и следеће недеље са свим лидерима са Западног Балкана казао је Борељ

Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ најавио је да ће се нова рудна дијалога Београда и Приштине одржати прије краја јуна јер је нова власт у Приштини тражила додатно вријеме да се упозна са ситуацијом из претходних рунда дијалога, пише РТС.

"Не можемо да одемо на одморе без наставка дијалога. Договорили смо се да прије краја јуна имамо нови састанак. Надам се да ће до тада имати све потребне информције и да ће доћи припремљени у Брисел", поручио је Борељ.

Борељ је за следећу недељу најавио да ће организовати традиционалну вечеру за лидере Западног Балкана у Бриселу.

"На вечери ћемо размотрити цијелу политичку ситуацију на Западном Балкану. Западни Балкан је велики геополитички проблем. Регион је дио проблема и део рјешења. Морамо да га сагледамо из геополитичког угла и то ћемо урадити и следеће недеље са свим лидерима са Западног Балкан", каже Борељ.

Шеф дипломатије ЕУ је током данашњег састанка Савета ЕУ и дебате о Западном Балкану позвао ЕУ министре да представе конкретне предлоге за јачања ЕУ ангажмана у региону.

"Нећемо чекати још двије године, нити два мјесеца, пре него што ставимо Западни Балкан поново на ЕУ агенду. Пре љета поново ћемо разговарати и размотрићемо предлоге земља чланица. Сада је тренутак да искористимо моментум да се више ангажујемо са регионом", поручио је Борељ.

Наглашава да су се министри спољних послова ЕУ током стратешке дебате о Западном Балкану сложили у оцјени да "регион има специјалну улогу у Европи и за Европу".

"Сагласни смо да је Западни Балкан регион од кључне геостратешке улоге за ЕУ. Наша посвећеност Западном Балкану мора да буде видљива и то се не смије доводити у питање", каже Борељ.

Поред јасне европске перспективе региона, из Брисела стиже порука о жељи за јачањем политичког ангажмана са партнерима на Западном Балкану по питањима борбе против пандемије, економске сарадње, повезивања, одбрани од спољних утицаја и дезинформација.

Истовремено, стиже и порука о потреби за убрзањем европских реформи на Западном Балкану и јачању позитивног и конструктивног наратива када је у питању ЕУ у региону, али и Западни Балкан у ЕУ.

У Савјету ЕУ закључују да Србија и Црна Гора морају брже да напредују у својим приступним процесима, али да у овом тренутку нема конкретних информација о могућности отварања нових поглавља са Србијом у јуну.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. april 2024 19:08