/ Горан Петронијевић
06/05/2021 u 06:15 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Петрониjевић: Косово не може да тужи Србиjу за геноцид

Нисам сигуран да ће бити прихваћена таква врста активне легитимациjе jер Косово ниjе међународно призната држава, обjашњава Петрониjевић

Адвокат и бивши судиjа Горан Петрониjевић изjавио jе да Косово ниjе правни субjект да би могло да тужи Србиjу за геноцид и истиче да то не може у његово име да учини ни трећа страна, на примјер, Албаниjа, jер би та страна морала да докаже коjи jе њен правни интерес у тоj тужби, преноси Спутњик.

Петрониjевић каже да прије свега не постоjе елементи коjи дефинишу геноцид, намјерни међународни злочин коjи има за циљ да се потпуно или дјелимично уништи национална, етничка, расна и религиjска група.

– Нисам сигуран да ће бити прихваћена таква врста активне легитимациjе jер Косово ниjе међународно призната држава. То jе прво. Друго, њихова прича да то могу да ураде преко Албаниjе jе на „климавим ногама“ jер ни Албаниjа у томе нема правни интерес, односно активну легитимациjи да би могла да тужи, jер jе Косово и Метохиjа дио друге државе – Србиjе – обjашњава Петрониjевић.

Уколико Приштина успије да се припоjи Албаниjи, што су њихове аспирациjе, онда би jедног дана Албаниjа можда и могла да се поjави у том смислу пред Међународним судом правде.

 – Ово за сада су празне приче. Одлучивати о томе да ли jе био или не геноцид jе потпуна глупост иначе. Они су охрабрени ријечима коjе jе изрекао њемачки амбасадор у Србиjи кад jе поменуо геноцид, везано за бомбардовање СРJ, али су превидјели да jе он у ствари негирао постоjање геноцида тиме што jе изговорио да jе он спријечен бомбардовањем – напомиње Петрониjевић.

Истиче да се на Косову може говорити само о геноциду над Србима jер jе велики дио ове териториjе етнички очишћено протјеривањем више од 200 хиљада Срба.

– То jе геноцид коjи су припадници терористичке организациjе ОВК починиле над српским и неалбанским живљем коjе jе убиjано, протјеривано, мучено, затварано и на краjу jе исељено више од 200 хиљада Срба са Косова. На таj начин jе фактички велики дио териториjе Косова и Метохиjе етнички очишћен од Срба чиме су уништили етничку, вјерску, националну групу, а то су све четири одреднице коjе дефинишу геноцид. Дакле, ниjедна од ових одредница ниjе почињена од стране Срба према Албанцима али jесте од Албанца према Србима – напомиње Петрониjевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 23:38