Припадници ОВК / -Данас
20/04/2021 u 11:58 h
Ljiljana RadenovićLjiljana Radenović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Припаднику ОВК смијешне оптужбе за ратни злочин

Оптужницом Специјализованог вијећа Шаља се терети да је од 17. маја 1999. до 5. јуна 1999. са другим припадницима ОВK, полиције и стражарима злостављао, мучио и убијао затворенике у фабрици метала у Kукешу, у Албанији
Бивши припадник ОВK Пјетр Шаља звани Ујка јуче је пред судијом Специјализованих вијећа Kосова са сједиштем у Хагу негирао кривицу по оптужбама које га терете за злочине у Kукешу, у Албанији 1999. године.
Након што му је представљена потврђена оптужница, Шаља (58) је потврдио да разумије оптужбе за које се терети, наводећи да му се „оне чине смијешним”.
– Нијесам починио било какво кривично дјело, осим што сам бранио своју земљу и свој народ. Изјављујем да у потпуности нијесам крив – рекао је Шаља.
Он је напоменуо судији да је још 2004, 2005, 2006. и 2007. године био пред Хашким трибуналом и Еулексом, те да није било потребе да буде ухапшен, већ да је било је довољно да добије обичан судски позив.
Судија Никола Гију није реаговао нити је коментарисао ту опаску.
Шаља је на почетку рочишта изјавио да је рођен у Призрену 1963. и да има држављанство Белгије и „земље у којој је рођен”.
Прва статусна конференција против Шаље треба да се одржи у петак 23. априла у 11 сати.
Шаља је 16. марта у Белгији ухапшен по налогу Специјализованих вијећа Kосова. Уложио је жалбу на рјешење о хапшењу, коју је одбио суд у Лијежу 6. априла, а 15. априла га изручио Хагу гдје је смјештен у притворску јединицу, рекао је судија Никола Гију.
Судија Гију је потврдио оптужницу против Шаље 12. јуна 2020. године, а јавности је, по налогу судије, објављена њена редигована верзија, коју је јуче представило и Специјализовано тужилаштво на рочишту.
Оптужницом Специјализованог вијећа Шаља се терети да је од 17. маја 1999. до 5. јуна 1999. са другим припадницима ОВK, полиције и стражарима злостављао, мучио и убијао затворенике у фабрици метала у Kукешу, у Албанији.
Заједнички циљ дјеловања подразумијевао је произвољно затварање, сурово поступање, мучења и убиства.
Шаља се терети у четири тачке оптужнице за индивидуалну кривичну одговорност за ратне злочине „произвољно лишавање слободе”, „сурово поступање”, „мучење” и „убиство”, извршене у фабрици метала у Kукешу приближно од 17. маја 1999. до 5. јуна 1999. године.
Та кривична дјела је, како сматра тужилац, извршио својим чињењем и нечињењем описаним у оптужници и својим учешћем у удруженом злочиначком подухвату.
Међу другим учесницима удруженог злочиначког подухвата, који су именовани у оптужници, налазе се и Сабит Геци звани Цопа и Џемшит Kраснићи.
Током читавог периода на који се односи оптужница, ОВK је своју базу у бившој фабрици метала у Kукешу у Албанији користила за разне војне сврхе, као што су пријем, чување и дистрибуција опреме и залиха, регрутовање добровољаца и припрема и транзит припадника ОВK који су одлазили на борбене линије или се враћали са њих.
Такође су у њој затварана и саслушавана лица за која се сумњало да сарађују са властима СР Југославије и Србије или да не подржавају ОВK.
– Kривична дјела наведена у овој оптужници извршили су извјесни припадници ОВK против лица затворених у фабрици метала у Kукешу. Све жртве тих кривичних дјела биле су грађани СРЈ који нијесу активно учествовали у непријатељствима – наводи се у оптужници.
Батине, пријетње смрћу, физички рад...
Шаља се терети да је са умишљајем учествовао у произвољном притварању и држању лица у заточеништву у фабрици у Kукешу, гдје су притвореници у импровизованим ћелијама свакодневно премлаћивани и злостављани, како физички тако и психички, укључујући пријетње смрћу и наношење тешких тјелесних повреда, страх, понижавање, дискриминацију на политичкој основи, застрашивање, малтретирање, саслушавање и присилне или изнуђене изјаве и признања.
– Затворена лица су физички и психички злостављана у присуству других затвореника. Нека лица су током заточеништва била присиљавана на физички рад – пише у оптужници.

(РТС)
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 00:26