/ SAčUVAJMO SINJAJEVINU
25/09/2022 u 14:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Akcija GI "Sačuvajmo Sinjajevinu" i Opštine Mojkovac: Sakupili preko 200 kesa komunalnog otpada

Sa više kritičnih lokacija gdje se smeće godinama nekontrolisano odlagalo, sakupili smo više od dvije stotine velikih kesa sitnog otpada, ali i drugi gabaritni otpad (gume, šporeti, namještaj…)

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu juče je, uz svesrdnu pomoć Opštine Mojkovac i njenog komunalnog preduzeća “Gradac”, organizovala akciju čišćenje i odvoza smeća sa Sinjajevine na potezu Štitarica - katun Okrugljak, navodi se u saopštenju. Akciju je podržala i pomogla organizacija Zero Waste Montenegro.
 
- Sa više kritičnih lokacija gdje se smeće godinama nekontrolisano odlagalo, sakupili smo više od dvije stotine velikih kesa sitnog otpada, ali i drugi gabaritni otpad (gume, šporeti, namještaj…). Takođe, uklonjene su i velike količine odbačene vune koja se, nažalost, zbog niske otkupne cijene i nezainteresovanosti tržišta, u najvećoj mjeri prestala koristiti, saopštili su iz GI Sačuvajmo Sinjajevinu.

Kako dodaju, budući da ne postoji organizovan odvoz smeća sa katuna, stanovnici ovog područja u velikoj mjeri otpad pale ili ga u sopstvenoj režiji odvoze sa planine.

image

Akcija uklanjanja otpada

SAčUVAJMO SINJAJEVINU

- Ovo je prva u nizu akcija koje organizacija Sačuvajmo Sinjajevinu u saradnji sa lokalnim samoupravama planira da sprovede i obuhvati cijelu planinu i sve njene katune. Takođe, naša organizacija radi i na iznalaženju trajnog rješenja za ovaj problem. U jučerašnjoj akciji koja je trajala od ranog jutra da same noći učestvovali su: Božović Vaso (Komunalno preduzeće Gradac), Vidojević Radovan (Opština Mojkovac), Vučinić Rašo (Sačuvajmo Sinjajevinu, Mojkovac), Glomazić Petar (Sačuvajmo Sinjajevinu, Podgorica), Živković Vesko (Komunalno preduzeće Gradac), Zejak Miloje (Sačuvajmo Sinjajevinu, Mojkovac), Jovanović Gara Mileva (Sačuvajmo Sinjajevinu, katun Okrugljak), Jokić Vanja (Komunalna policija Mojkovac), Jokić Goran (Komunalno preduzeće Gradac), Knežević Zoran (Sačuvajmo Sinjajevinu, Mojkovac), Maraš Jelena (Sačuvajmo Sinjajevinu, Podgorica), Maraš Matea (Podgorica), Mališić Nikola (katun Okrugljak), Miličić Obrad (katun Muleč/Borova glava), Minjić Slađana (katun Okrugljak), Popović Danka (katun Okrugljak),  Radulović Darko (Komunalno preduzeće Gradac), Radulović Sava (Danilovgrad), Sekulović Milan (Sačuvajmo Sinjajevinu, Bijelo Polje), Tomović Novak (Sačuvajmo Sinjajevinu, katun Muleč/Borova glava), Tomović Željko (katun Muleč/Borova glava), Šaranović Ljiljana (katun Okrugljak), naveli su u saopštenju.

image
SAčUVAJMO SINJAJEVINU

Nadaju se da će odziv na sledeću akciju biti masovniji kako bi efikasnije i brže uklonili sav otpad za planine.

- Jučerašnja akcija bila je i jedno divno druženje i primjer solidarnosti koja je neophodna za bilo kakav društveni napredak. Posebnu zahvalnost dugujemo mašinisti Vesku Živkoviću i vozačima Goranu Jokiću i Vasu Božoviću, koji su subotu koja im je trebala biti neradna proveli za volanom. Zahvalnost dugujemo i komunalnoj policajki Vanji Jokić, koja nije službeno bila na planini, već je nakon završene smjene u tri sata ujutru, ipak došla na Sinjajevinu da pomogne akciju, kao i predstavniku Opštine Mojkovac Radovanu Vidojeviću koji je bio neumoran tokom cijelog dana, zaključuje se u saopštenju.

 
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:49