/ -BUDVA, PANORAMA
11/03/2023 u 11:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Budva se kandiduje za evropsku prestonicu kulture

Predsjednici opština Tivat, Кotor i Herceg Novi dali su podršku Opštini Budva na njenom putu ka pobjedi u finalu

U kabinetu predsjednika Opštine Budva Mila Božovića potpisan je juče Memorandum o saradnji Budve i bokeljskih opština na projektu Evropske prestonice kulture "Budva Boka 2028" kojim se Budva kandiduje za ovu prestižnu evropsku titulu u oblasti kulture, prenosi RTV Budva.

Memorandum su potpisali ministarka kulture i medija Crne Gore Maša Vlaović, predsjednik Opštine Budva Milo Božović, predsjednik Opštine Кotor Vladimir Jokić, predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Кatić i predsjednik Opštine Tivat Željko Кomnenović.

Potpisivanjem ovog memoranduma formalizovana je saradnja Budve i bokeljskih opština na projektu Evropske prestonice kulture i time dodatno ojačan konceptualni i programski okvir kandidature Budve koja se, zajedno sa Skopljem, našla u finalu takmičenja za Evropsku prestonicu kulture 2028. godine u konkurenciji EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU.

– Predsjednici opština Tivat, Кotor i Herceg Novi dali su podršku Opštini Budva na njenom putu ka pobjedi u finalu da Budva postane Evropska prestnica kulture. Mnogo nam to znači i ovom prilikom se zahvaljujem, jer je to jedan od uslova kako bi Budva mogla da pobijedi - istakao je Božović.

Zajedničko koncipiranje kulturno-umjetničkog programa

Cilj potpisivanja memoranduma je saradnja na projektu "Budva-Boka 2028 Evropska prestonica kulture", zajedničko koncipiranje kulturno-umjetničkog programa, priprema prijave i realizacija projekta u slučaju pobjede u finalu procesa kandidovanja.

Potpisnici memoranduma saglasni su da zajedničke aktivnosti na planu realizacije Evropska prijestonica kulture sprovode kroz saradnju na izradi i razvoju finalne aplikacione knjige (Bid Book), formiranju organizacionog tima koja će se baviti realizacijom projekta, planiranju, pripremi, organizaciji, realizaciji i sufinansiranju ovog projekta prije, tokom i nakon godine titule.

Predsjednik Opštine Tivat Željko Кomnenović rekao je da je u njihovom interesu da se kulturološki i turistički promoviše Boka kotorska i da će dati maksimalni doprinos.

– Кotor je grad kulture koji ima 70 odsto kulturne baštine Crne Gore na svojoj teritoriji, a mi smo danas tu da damo svu moguću podršku Budvi kako bi uspjela u ovom projektu - istakao je predsjednik Opštine Кotor Vladimir Jokić.

Herceg Novi u ovom projektu nije uspio 2016. godine kada se kandidovao za Evropsku prestonicu kulture.

– Tada smo izgubili u finalu i do 2026. godine se ne možemo kandidovati, tako da dajemo podršku Budvi. Raduje nas to, ukoliko Budva dobije titulu Evropske prestonice, da će se ulagati u infrastrukturne projekte, ponajviše mislim na podvodni tunel, nadam se da ćemo uspjeti realizovati tu ideju nakon dobijanja tog prestižnog statusa - kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Кatić.

Memorandum naglašava važnost i značaj ideje Evropske prijestonice kulture, najvećeg projekta Evropske unije iz oblasti kulture, prestižne titule koja se dodjeljuje od 1985. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:40