/ CETINJE,PRESTONICA CETINJE - LAZAR RUZIC
23/08/2023 u 18:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Cetinje posjetilo 25 hijada gostiju više u odnosu na prethodnu godinu

Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije je podsjetio da su nedavno realizovali projekat turističke signalizacije u centru grada, postavili informativne table ispred značajnijih objekata i spomenika, kao i novi info punkt u Njegoševoj ulici, otvoren za prijavu boravka

Crnogorsku prijestonicu od početka godine do danas posjetilo je 75 hiljada turista, što je za oko 25 hiljada više u odnosu na isti period prošle godine, kazao je u razgovoru za Radio Cetinje vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Prijestonice Cetinje Nikola Jablan.

Uglavnom preovladavaju gosti iz Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Izraela, kazao je on, naglasivši da je zabilježen porast i u privatnom sektoru.

Raduje nas što naši sugrađani rade na otvaranju novih smještajnih kapaciteta. Međutim, prisutan je problem sive ekonomije – neprijavljivanja gostiju, kao i problem legalizacije objekata, iako smo sa svima njima u kontaktu i želimo da im pomognemo. Svi smo saglasni u tome da su Cetinju neophodni novi smještajni kapaciteti i hoteli, jer bi na taj način razvijali crnogorsku prijestonicu kao pravu turističku destinaciju, onako kako to ovaj grad zaslužuje – kazao je Jablan.

Prema riječima sagovornika Cetinjskog lista, dodatni impuls u kreiranju održivog turističkog ambijenta na Cetinju predstavljaće i žičara “Kotor – Lovćen”, ukoliko se turisti na pravi način animiraju da posjete crnogorsku prijestonicu.

Međutim, ono što mi u Turističkoj organizaciji vidimo kao problem jeste način na koji će se svi zaiteresovani posjetioci povezati sa Prijestonicom Cetinje. Stoga smatramo, da je neophodno obezbijediti prevoz i omogućiti redovne linije, kako bi Cetinje imalo veće benefite. Iz tog razloga stupili smo u kontakt sa brojnim turističkim agencijama i auto prevoznicima, jer nam je cilj da što bolje iskoristimo potencijale ove turističke atrakcije – kazao je Jablan.

On je podsjetio, da su studijske posjete inostranih novinara, travel blogera i influensera, koje su u prethodnom periodu realizovane u sardnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore neophodne, kako bi u digitalnoj i tehnološkoj eri Cetinje zauzelo svoje mjesto.

Razlog zbog kojeg smo se opredijelili za takvu vrstu promocije je želja da dopremo i do država koje do ove godine nijesu bile zastupljene na turističkoj mapi, a to su: Velika Britanija, Španija, Austrija, Slovačka i Češka. Moramo iskoristi i taj vid marketinga, jer znamo da su društvne mreže vodeće u tom smislu. Podsjetiću, Cetinje je u savršenoj poziciji, jer je okruženo sa dva nacionalna parka. Takođe, blizu su nam i aerodromi, što su jedinstvene prednosti koje turiste ne ostavljaju ravnodušnim – zaključio je Jablan.

Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije je podsjetio da su nedavno realizovali projekat turističke signalizacije u centru grada, postavili informativne table ispred značajnijih objekata i spomenika, kao i novi info punkt u Njegoševoj ulici, otvoren za prijavu boravka. U planu je, kako je istakao, i postavljanje novog totema na autobuskoj stanici, sa ciljem da se pruže sve informacije individualnim turistima.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 14:37