Виногради Клисић / -приватна архива
05/05/2022 u 21:59 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црмничани виде шансу у сеоском туризму

Познати црмнички винар Илија Клисић каже да је сеоски туризам у Црмници лијепа допуна другим видовима туризма. Гост може, у комбинацији са купањем на морској или језерској плажи, спавати у планинском селу, на благој планинској клими, планинарити, пити изворску воду и тиме свој одмор учинити садржајнијим и осмишљенијим

Последњих година сеоски туризам у Црмници има све више поклоника, који траже аутентичне амбијенте у незагађеној природи. Заинтересованост страних и домаћих гостију подстакло је домаћине на обнову села, која су на подручју Црмнице бројна и разнолика. На овом подручју има пуно незагађених извора воде, здраве хране, воћњака и винограда, чист ваздух и гостопримиви домаћини. Оживљавају села у Црмници, и све је више младих који се враћају на своју ђедовину, саде винограде и дочекују туристе у залеђу Скадарског језера.

Познати црмнички винар Илија Клисић каже да је сеоски туризам у Црмници лијепа допуна другим видовима туризма. Гост може, у комбинацији са купањем на морској или језерској плажи, спавати у планинском селу, на благој планинској клими, планинарити, пити изворску воду и тиме свој одмор учинити садржајнијим и осмишљенијим.

- Сеоски туризам је задњих година у жижи интересовања старних и домаћих гостију. Истина, био је у опадању због пандемије короне која је захватила цијели свијет, и није заобишла ни наше подручје. Ипак, и у таквим условима се нешто одрађивало. У Црмници су домаћини пуно уложили у смјештајне капацитете, направили бунгалове - мала етно села. Сви ти домови за смјештај туриста су урађени тако да им нема мане и да су не знам гдје, а не у селима. Сви ми можемо на их дочекамо прави начин како то домаћинима и доликује, јер су мјештани Црмнице препознати као гостоприман народ. Домаћински се односимо према сваком госту, од кога очекујемо неку зараду - каже он и истиче:

- Надамо се бољитку, или бар да задржимо прошлогодишњи тренд и ове године, иако нам неки догађаји не одговарају. У нашем окружењу је рат, и ником не може донијети ништа лијепо, само изгубљене животе. То мора на неки начин да се осјети и на нашем подручју, јер су ти догађаји у окружењу, рат - није то тако далеко од нас... Сад и не толико, али касније може далеко више. У нашој општини има гро гостију које ми прижељкујемо, а управо са тих подручја. Они нам годинама доносе профит. Плашим се да ову сезону већ нисмо изгубили. Ти нови гости који би евентуално дошли не би били толике платежне моћи. Знамо како је то до сада било, и да су Руси, Украјинци и уопште тај источни дио највише трошио. Овдје су управо ти држављани купили доста некретнина, па имају своје госте или доводе туристе. Сви ти други који долазе у аранжаману са агенцијама, све је унапријед резервисано, уплаћено, ти људи само дођу у обилазак, посјете и гледају. Немамо ми много користи од тих туриста.

Вратити се ловном туризму

Клисић истиче да је подручје Црмнице богом дано за ловни туризам.

- Истина, након укидања линије Бар-Бари и те везе са Италијом изгубљено је пуно. У Бар је ондашњим фериботом "Свети Стефанˮ долазило пуно ловаца из Италије, који су ту остајали у лову и по десетак дана. Сада су они нашли неку другу, бољу и јефтинију дестинацију, квалитенију за лов. Заиста би ваљало оживјети ловни туризам - каже Клисић.

Клисић каже да се нема куд, већ да се домаћини већ припремају за нову туристичку сезону на селу.

- Ми смо свега припремили и произвели далеко више него што ће бити потражња ове сезоне. То, прије свега, мислим на смјештајне капацитете, затим дегустације вина, ракије... Многи домаћини су мало и проширили понуду, јер имамо произвођача који праве разне џемове, пекмезе, разне сокове, од рецимо трешње, вишње, мареле, дрењине, купине и других плодова из природе. Ту су и наши разни укусни специјалитети. У мом случају су то пршута, сир и маслине, уз дегустацију вина. У Црмници су домаћини направили одличан бренд више врста вина, тако да наша лепеза, што се тиче вина, потпуно испуњана црвена вина, вранац, бијела вина од наше аутохтоне сорте, али и других сорти. Пар винара праве и изузетно квалитетна розе вина. Сви гости који су нас до сада посјетили били су изузетно задовољни квалитетом наших домаћих производа. Такође, нудимо и шарана, укљеву, домаћи хлеб, мед, приганице. А све је то спремно ако, понављам, не буде проблема у окружењу - прича Илија Клисић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:53