Dani Sinjajevine u Podgorici / - BALSA RAKOCEVIC
19/06/2022 u 13:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dan Sinjajevine u Podgorici: Sačuvati planinsku ljepoticu

Cilj projekta je da doprinese poboljšanju socijalne i ekološke održivosti upotrebe planinskih područja kao što je Sinjajevina, kazao je otvarajući Dan Sinjajevine coordinator IRIS projekta Pablo Domingez

Evropska kuća i i projekat “IRIS – Nadahnjujuće ruralno nasljeđe: Održive prakse zaštite i očuvanja planinskih pejzaža i sjećanja”, uz podršku organizacije “Sačuvajmo Sinjajevinu” i stanovnika planine, organizovali su na podgoričkom trgu Argentina Dan Sinjajevine. Bila je to prilika da se sa predstavnicima lokalnih samouprava koje gravitiraju Sinjajevini promovišu prirodne i kulturne vrijednosti i značaj najveće pašnjačke planine u Crnoj Gori i, zajedno sa Durmitorom, jedne od najvećih planinskih pašnjačkih zona u Evropi.

image

Dani Sinjajevine u Podgorici

- BALSA RAKOCEVIC

“Cilj ovog projekta je da doprinese poboljšanju socijalne i ekološke održivosti upotrebe planinskih područja kao što je Sinjajevina. Projekat treba da nacionalnim i evropskim kreatorima politika da nove alate koji će im omogućiti da donose odluke u najboljem interesu za ova područja”, kazao je otvarajući Dan Sinjajevine coordinator IRIS projekta Pablo Domingez.

Projekt istražuje i razvija pristup “živog nasljeđa” u zaštiti i promociji planinskih predjela i ruralnih područja

Sinjajevina je jedno od pet pilot područja u Evropi, pored Španije, Francuske, Italije i Velike Britanije, na kojem se sprovodi projekat IRIS. Cilj ovog projekta je da kroz temeljno transdisciplinarno istraživanje doprinese unapređenju društveno i ekološki održivom korišćenju planinskih predjela. Projekt istražuje i razvija pristup “živog nasljeđa” u zaštiti i promociji (zaštita kroz korišćenje) planinskih predjela i ruralnih područja. U Crnoj Gori implementaciju projekta IRIS (2021-2024) koordinira Laboratorija za geografiju životne sredine (GEODE) iz Francuskog nacionalnog centara za naučna istraživanja (CNRS) i Univerziteta Toulouse-Jean Jaurès, u saradnji sa ključnim interdisciplinarnim timom istraživača i profesora sa Univerziteta Crne Gore (Istorijski institut, Biotehnički fakultet, Pravni fakultet).

Direktor Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice Drago Đeković poručio je da rezultatima projekta IRIS treba posvetiti posebnu pažnju jer mogu doprinijeti održivom razvoju sličnih prostora. Sinjajevina se mora sačuvati za generacije koje dolaze jer će im sigurno biti potrebnija nego što se to današnjoj generaciji čini, kazala je predsjednica Opštine Kolašin Marta Šćepanović.

„Zato je na nama da je kao nov turistički proizvod sa velikim potencijalom za razvoj ruralnog turizma učinimo atraktivnijom, dostupnijom i privlačnijom turistima, da se upoznaju sa običajima i tradicijom ovoga kraja, da se sažive sa prirodom“, kazala je Šćepanović.

image

Dani Sinjajevine u Podgorici

- BALSA RAKOCEVIC

Katuni Sinjajevine, sezonska planinska naselja koja i dalje  koristi nekoliko stotina stočarskih porodica, način su života koji je visokoodrživ i sve više vrednovan zbog svoje prirodne i kulturne vrijednosti od strane značajnih međunarodnih aktera i institucija, uključujući i Evropsku uniju koja kofinansira projekat IRIS.

Izložba “Teritorije života na margini. Mediteranski pašnjački komuni u 21. vijeku”

U okviru Dana Sinjajevine predstavljena je i izložba “Teritorije života na margini. Mediteranski pašnjački komuni u 21. vijeku”, na kojoj je uz primjere iz Španije, Maroka i Turske predstavljena i Crna Gora sa Sinjajevinom. Izložba je prvi put predstavljena javnosti  na Svjetskom kongresu Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) u Marseju u septembru 2021. Godine, potom i u različitim državama Mediterana (Španiji, Francuskoj, Maroku i sada Crnoj Gori).

Na bogatstvo Sinjajevine podsjetila je i Ivana Medojević iz kabineta predsjednika Opštine Mojkovac, koja je kazala da na Sinjajevini živi 1.300 različitih biljnih vrsta kao i 43 vrste sisara od kojih je čak 15 zaštićeno i zakonom.

image

Dani Sinjajevine u Podgorici

- BALSA RAKOCEVIC

„Sa naše tačke gledišta potrebno je kretati se u pravcu zaštite, valorizacije i promocije planine. Sinjajevina mora ostati neugrožena i moramo je sačuvati za buduće generacije“. kazala je Medojević.

Veliki prostor i potencijal područja Sinjajevine u potpunosti je neiskorišćen, čemu opštine koje gravitiraju ovoj planini i sama država moraju u narednom periodu posvetiti posebnu pažnju, smatra predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 18:12