/ FOTO: MINISTARSTVO EKONOMSKOG RAZVOJA I TURIZMA
14/11/2022 u 15:01 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović: Zimska sezona treba da bude kontinuitet uspješne saradnje

Održana sjednica Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje odvijanja turističkih sezona

Održana je XII sjednica Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje odvijanja turističkih sezona, kojom je predsjedavao ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović. Fokus današnje sjednice bio je na pripremi zimske turističke sezone i ponude za novogodišnje praznike.

- Dok smo još uvijek bili u fazi ljetnje sezone, bavili smo se pripremama za zimsku. Zimska sezona u koju ulazimo treba da bude samo kontinuitet uspješne saradnje u identifikovanju i rešavanja izazova – promptno i bez odlaganja. Turizam ne poznaje „radno vrijeme“, već iziskuje kontinuirane turističke aktivnosti i uključivanje svih nas, koji smo donosioci odluka- istakao je ministar Đurović.

Generalna direktorica Direktorata za razvojne politike u turizmu Aleksandra Gardašević Slavuljica dodala  je da su sve aktivnosti članova KT usmjerene  na povećanje ekonomske aktivnosti i benefite države i građana, a samim tim i turista, te da je stvaranje odgovornog turističkog ambijenta zadatak i jedan od ciljeva za svaku narednu turističku sezonu.

Tokom izlaganja ministar Đurović  predočio je i zvanične podatke Uprave za statistiku- MONSTAT, prema kojima je, za prvih devet mjeseci, u kolektivnom smještaju registrovano 987.524 turista (56,26% više u odnosu na isti period 2021. godine) i 3.838.251 noćenja  (43,66% više u odnosu na devet mjeseci prethodne godine).

- Pozitivan trend turističkih posjeta nastavljen je i u postsezoni, u septembru i oktobru mjesecu. Prema zvaničnim podacima, u septembru o.g. je u kolektivnom smještaju registrovano 46,04% više turista u odnosu na septembar 2021. i realizovano 34,91% više noćenja- kazao je Đurović.

Kako je dodao, ohrabruju i izvještaji NTO, „Poslednji izvještaj NTOCG „stanje na dan“ objavljen je 10.11. t.g. i shodno tome, u Crnoj Gori je boravilo 21.873 turista, što je za 77, 08% više u odnosu na posmatrani period 2021. godinu, odnosno  za 57,5% više u odnosu na odgovarajući period 2019“.

- Na današnjoj sjednici razgovaralo se o daljem definisanju institucionalnih nadležnosti za pitanja koja su važna za narednu ljetnju sezonu, o inicijativi Njemačko-Crnogorskog poslovnog kluba za produžetak vize za građane Zapadne Evrope, uspješnoj promociji Crne Gore na sajmu turizma u Londonu i zainteresovanosti engleskih tur-operatora za našu zemlju, kao i predstojećem sajmu u Novom Sadu i ponudama LTO za novogodišnje praznike- navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. novembar 2022 18:05