У Француској забрањено паковање у пластичну фолију / -SHUTTERSTOCK
08/02/2022 u 14:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Француска забранила продају поврћа и воћа у пластичним кесама

Француска преузима водећу улогу у свијету својим законом о постепеном укидању пластике за једнократну употребу до 2040. године - рекао је Емануел Макрон и навео да је ова забрана "права револуција"

Продаја краставаца, шаргарепе, тиквица, јабука, поморанџи и још 30 других врста воћа и поврћа запакованих у пластичну фолију забрањена је у Француској од 1. јануара. Еколошке групе и потрошачи позивају и друге земље да слиједе овај Закон о забрани коришћења пластичне амбалаже.

Како пише Гардијан, француска влада је увјерена да ће ова одлука резултирати смањењем више од милијарду комада ове врсте амбалаже за једнократну употребу, јер се у овој земљи у 2021. години 37 одсто свежег воћа и поврћа продавало умотано.

Према анкети "Friend of the Earth", велики број потрошача у Француској и Великој Британији био је изреволтиран количином пластике коју су добијали приликом куповине ових производа, а 59 одсто њих сматра да супермаркети и брендови не чине довољно да понуде амбалажу која се може поново напунити, више пута користити или производе без паковања.

- Француска преузима водећу улогу у свијету својим законом о постепеном укидању пластике за једнократну употребу до 2040. године - рекао је Емануел Макрон и навео да је ова забрана "права револуција".

Паковања преко 1,5 кг и она за сјечено и прерађено воће биће изузета из ове одлуке.

За неке врсте хране, чери парадајза, малина и боровница, произвођачима ће бити дато више времена да пронађу алтернативе за пластику, али и та ће се врста паковања постепено укидати за сво воће и поврће до 2026.

- Француски закон је добар и прикладан потез, али је изненађујућа листа изузетог воћа и поврћа које ће сачекати још једну годину на прилагођавање. То је штета, а људи су свјесни да се треба хитно дјеловати по овом питању - рекла је Мојра Турнур, испред невладине организације "Zero Waste France", мислећи на изузеће које укључује млади лук, броколи, махунарке, гљиве, кајсије, брескве.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 09:49