Жабљак спреман за рекордну љетњу туристичку сезону / -В.Ш.
24/04/2022 u 07:29 h
Vitomir ŠpanjevićVitomir Španjević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хотели на Жабљаку већ 100 посто попуњени

Према тренутном букингу ову сезону ће обиљежити гости из региона, Француске, Белгије, Холандије, Њемачке, Турске и Израела, што значи да нам се враћају традиционални гости и тржишта, каже директорица ТО Жабљак

На Жабљаку већ увелико теку завршне припреме за љетњу туристичку сезону, која је већ полако кренула. Гостију у овом планинском туристичком центру већ има, претежно су то странци, гости са удаљенијих дестинација али и из земаља региона. Из локалне Туристичке организације(ЛТО), поручују да се већ може рећи да су Жабљак и Дурмитор са својом јединстевном природом већ спремни да дочекају туристе, које очекују са свих меридијана.

- Припреме за љетњу сезону се приводе крају. Промотивна кампања је почела још у марту, једним дијелом се одвијала путем вебинара, односно презентација путем интернета, првенствено из разлога епидемиолошке ситуације. На сајмовима смо се представили преко Националне туристичке организације (НТО), која промовише понуду цијеле Црне Горе. Значајни сајмови ове врсте десили су се у Београду, Прагу, Бањалуци... ТО Жабљак се представила на сајму у Загребу, а ускоро ће бити организовани пословни сајмови за привреду Б2Б у Лиону и Паризу. Такође, угостили смо значајан број туроператора,блогере и инфлуенсере из Турске и Чешке. У мају ће на Жабљаку боравити туроператори из Велике Британије,а почетком јуна блогери и новинари из Србије - каже за "Дан" Вања Шаровић Крговић, директорица ТО Жабљак.

image

„Горске очи” најпривлачније за туристе

-В.Ш.

Шаровић Крговић истиче да, према досадашњим најавама очекују одличну љетњу туристичку сезону и већ, какао тврди, имају скоро 100 посто попуњеност неких хотела, углавном оних са вишом категоријом.

- Велико интересовање туриста фокусирано је углавном на активном одмору, односно активностима на отвореном. Према тренутном букингу ову сезону ће обиљежити гости из региона, Француске, Белгије, Холандије, Њемачке, Турске и Израела,што значи да нам се враћају традиционални гости и тржишта. Због руско-украјинске кризе неизвјесно је и туристичко тржиште из ових држава, које је иначе обиљежило предходне неколике сезоне. Радује нас да већ имамо прилив туриста на Жабљаку, што је показатељ да сезона може почети раније од планираног термина. Већ од 1. маја, након краће паузе затварања, имаћемо скоро све хотеле отворене за пријем туриста - истиче Шаровић Крговић.

image

Савина вода на 2.313 мнв

-В.Ш.

Какао наводи, очекују и одређени пораст цијена, посебно у дијелу туристичких производа и смјештаја.Интересовање за конгресни туризам, како каже, је велико, али развој овог вида туризма отежава непосојање хотела већег капацитета и са потребним пратећим садржајима.

Из менаџмента хотела "Соа", очекују да ће наступајућа љетња туристичка сезона бити по свим параметрима рекордна.

- Што се нас тиче, сезона је већ кренула. У наш хотел већ долазе гости, углавном странци, за сада највише из Израела и Француске, а и по најавама највише гостију биће из западне Европе, Француске, Белгије, али и Израела, Русије и Украјине. Што се попуњености тиче ми смо задовољни, и она је на очекиваном ниову, а увјерен сам да ће се тај тренд значајно повећавати већ током маја. Иначе, очекујемо рекордну љетњу туристичку сезону - каже Матија Мићовић, власник хотела "Соа".

Хотел "Планинка" (не)ради

"Дан" незванично сазнаје да ће овог љета у функцији бити и хотел "Планинка". Како сазнајемо уз ресторан и кухињу поново ће бити у функцији и један мањи дио соба за смјештај гостију. Највећи жабљачки хотел, некад понос дурмиторског туризма, већ годинама је затворен. ХТП "Приморје" из Тивта купило га је почетком овог вијека, имали су велике амбицје и планове али садашња слика хотела није за понос. Напротив, хотел је увелико руиниран споља и унутра. Подсјећамо смјештајни капацитет Планинке, осамдесетих година прошлог вијека када је хотел саграђен, био је око 400 лежаја у претежно двокреветним и једнокреветним собама.

Мићовић истиче да осим пансионских услуга и садржаја који хотел посједује, гостима нуде џип туре, рафтинг, организовано планинарење, бајкинг, хајкинг...

Имајући у виду да је дошло до општег поремећаја на тржишту када су цијене услуга у питању, Мићовић истиче, да ће оне бити незнатно веће у односу на прошлу годину. Као највећи проблем у пословању туристичке привреде он истиче недостатак радне снаге, коју је, како каже, све теже обезбиједити.

- Цијене услуга у хотелу "Соа" биће веће у просјеку од пет до десет одсто у односу на прошлу сезону. Проблема око радне снаге немамо јер смо на вријеме реаговали, тако што наше особље чине стално запослени, који када хотел не ради одлазе на плаћене годишње одморе и користе зарађене слободне дане. Ми поштујемо њих, они поштују нас а све на обострано задовољство - закључује Мићовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 19:06