Жичара К7 / - фото: Саша Матић
14/02/2022 u 15:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Жичара К7 ставља Колашин на престижну скиjашку мапу

Два скиjалишта коjа су за црногорске услове и зимску туристичку понуду репрезентативна овом жичаром добиjаjу нову вриjедност и биће валоризована у пуном капацитету, казао је Кривокапић

Нова К7 жичара пуштена jе у рад, а самим тим дошло jе и до повезивања два скиjалишта, Колашин 1600 и Колашин 1450, чиме jе омогућено коришћење 45км стаза, што ће Колашин поставити на регионалну скиjашку мапу истакнуто jе током свечаног отварања коjем су присуствовали предсjедник Владе Црне Горе, Здравко Кривокапић и министар економског развоjа Jаков Милатовић, саопштено је из Министарства економског развоја.

Премиjер Здравко Кривокапић jе овом пригодом истакао важност инфрастуктурног повезивања и спаjања важних тачака у нашоj земљи: „Два скиjалишта коjа су за црногорске услове и зимску туристичку понуду репрезентативна и од капиталног значаjа за Колашин, Моjковац, Беране и остале општине на сjеверу, овом жичаром добиjаjу нову вриjедност и биће валоризована у пуном капацитету.”

image

Жичара К7

- фото: Саша Матић

Премиjер jе казао да реализациjа овог проjекта представља подстек за оно што jе Црноj Гори у овом тренутку приjеко потребно: „Испреплетати jе инфраструктурно, оснажити jе путевима, друмовима, жичарама, аеродромима, хелиодромима, лукама и пристанима, планинским стазама и пртинама, како би показала сву своjу љепоту, сву љековитост своjе природе и своjим чарима обузела све оне коjи ће jоj се, сигуран сам, враћати.”

image

Жичара К7

- фото: Саша Матић

Како jе наведено, у односу на претходне сезоне, ски центар Колашин 1600 jе обогаћен са садржаjима за скиjаше почетнике и дjецу, изграђено jе више од 10км стаза, проширен паркинг простор за скоро 250 мjеста и успостављени нови програмски садржаjи коjи побољшаваjу имиџ.

- Постигнуто говори да jе вриjеме употриjебљено у стварање конкретних резултата jедина мjера правог рада па ми jе задовољство што смо, као и у многим другим случаjевима, риjечи претворили у дjело коjе ће овога пута - Колашин додатно позиционирати као конкурентан регионални скиjашки центар. Посебно имаjући у виду да смо без изузетка рjешавали броjне изазове, а све поштуjући потребе развоjа, али и природне ресурсе Бjеласице. Закорачили смо ка амбиjенту коjи су посjетиоци раниjе налазили тек у региону и даље у иностраним ски центрима - изjавио jе Милатовић.

image

Жичара К7

- фото: Саша Матић

Поред пуштања у рад жичаре К7, Министарство економског развоjа и Влада Црне Горе су за капитални буџет за ову годину планирали скоро 20 милиона еура за проjекте на колашинскоj страни Бjеласице, а коjи укључуjу изградњу два ски лифта типа сидро у дужини од 800 и 500м, монтажно-демонтажни боб на шинама и освjетљавање стаза за ноћно скиjање. Поред тога, предвиђен jе и проjекат изградње прве фазе вjештачког осњежавања пет ски стаза у дужини од 7,5км, што подразумиjева и стварање два акумулациона jезера, како скиjање на Бjеласици не би зависило само од временских услова.

- Само радом и залагањем на добробит грађана Црне Горе можемо рећи – да jе вjечна Црна Гора - закључио jе Милатовић.

- Отварање ове жичаре нас подиже за неколико љествица ка врху, будући да овим догађаjем постаjемо конкурентни ски центрима у региону. За туризам Црне Горе ово значи прекретницу у даљем развоjу, а за све становнике сjеверног региона отвара броjне могућности за валоризациjу мултипликативних ефеката коjе прате оваj проjекат - изjавио jе извршни директор Скиjалишта Црне Горе Ђуро Милошевић.

 - Вjеруjемо да ћемо даљим развоjем Скиjалишта Црне Горе, а ту приjе свега мислимо на отварање нових ски центара на Бjеласици, доприниjети у учвршћивању бренда Црне Горе као првенствено зимске туристичке дестинациjе, уз посебан акценат и на развоj љетње планинске понуде, активног туризма, промоциjи нетакнуте природе, богатства природних ресурса и свих скривених драгуља коjе Црна Гора криjе у своjим њедрима -додао jе Милошевић.

Директор Управе jавних радова Боро Лучић истакао jе да су радови завршени приjе уговореног рока.

- Радови су започели у маjу 2021. године са роком завршетка од 12 мjесеци, а завршени су чак четири мjесеца раниjе - навео jе Лучић.

Реализациjом овог проjекта и то у веома кратком року, потврђена jе спремност да се без изузетка спроводе инвестициони проjекти, али поштуjући строге стандард, како би се и дугорочно обезбjедила њихова оправданост.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 22:48