/ - Б.М.
01/06/2023 u 09:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kotor na listi najboljih gradova u Evropi za penzionere

Obzorom na raspoloživi budžet, troškove života i pristupačnost nekretnina napravljena je lista top deset gradova u Evropi u kojima je najbolje provesti penziju

Ako sanjate o tome da u penziji živite u jednom od velikih starih gradova Evrope, portal Usnews napravio je listu najboljih gradova za penzionere.

Obzorom na raspoloživi budžet, troškove života i pristupačnost nekretnina napravljena je lista top deset gradova u Evropi u kojima je najbolje provesti penziju.

Prilikom pravljenja liste uzeta je u obzir opcija zabave, rekreacije, ali i zdravstvene zaštite koje su važna tema za mnoge penzionere.

Evo 10 najboljih gradova za penziju u Evropi, a na listi se nalazi i Kotor:

Tavira, Portugal

Ansi, Francuska

Ljubljana, Slovenija

Kaškaiš, Portugal

Pafos, Kipar

Kotor, Crna Gora

Okrug Kler, Irska

Pariz, Francuska

Popoli, Italija

Valeta, Malta

 

Za Kotor, koji je okružen visokim planinama s jedne strane i blistavim Jadranom s druge, portal Usnews piše da osim zadivljujućeg pejzaža, poznat je i po Starom gradu Kotoru, mjestu svjetske baštine Uneska i možda najbolje očuvanom srednjovjekovnom gradu na Mediteranu.

Starogradski trg je usidren uz katedralu Svetog Tripuna iz 11. vijeka, a njeni kafići i prodavnice su živahni i pune mladalačke energije.

Ovo je malo poznat, ali prijateljski, siguran i prijatan kutak Evrope, uporediv sa kamenim selima iz Italije, ali mnogo pristupačniji.

Stara mediteranska kotorska luka, okružena gradskim zidinama je između 1420. i 1797. godine pripadao Veneciji pa je venecijanski uticaj ostavio trag na gradskoj arhitekturi.

Kotorski zaliv (Boka kotorska) jedan je od najdubljih i najdužih zaliva na Jadranskom moru pa se često naziva najjužnijim fjordom Evrope. Litice Orjena i Lovćena natkriljuju grad, piše Usnews.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:12