Љубица Мићановић / -Б.Брашњо
08/02/2022 u 14:03 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Љековита воћка из Боричја стиже и до Њемачке

Супружници Миодраг и Љубица Мићановић на подручју Пиве зачетници су узгоја ароније. У селу Боричје, на породичном имању прије десет година оформили су плантажу са 500 стабала те љековите воћке с намјером да им то буде хоби којим би употпуњавали слободно вријеме, посебно Миодраг након пријевременог пензионисања у Рудницима боксита.

За кратко вријеме хоби је постао посао од којег Мићановићи, умјесто слободног времена употпуњавају кућни буџет.

-Идеја да засадимо аронију потекла је од Миодраговог пријатеља. Пробали смо и успјело је, и сада се не кајемо без обзира што имамо доста посла на плантажи, каже у разговору за "Дан" Љубица.

Аронија их је, истакла је она, вратила селу које су само повремено посјећивали, а сада у Боричју бораве и по више мјесеци током године јер воћка коју узгајају захтијева доста рада.

-Ипак није све као у литератури, аронија заиста захтијева доста посла ако мислите да је узгајате како треба и да вам она даје плод. Показало се да јој је у Боричју, селу које је на 1.200 метара надморске висине, погодно, а уз рад онда се и исплати, наглашава она.

Из домаћег узгоја

- Још људи нису на прави начин постали свјесни благодати које нам природа даје. Истина је да су домаћи производи нешто скупљи од оних који се могу пронаћи у трговинама, али кад је здравље у питању увијек се новца нађе, истакла је Мићановићка.

У Боричју користе и стабла воћки које имају, па праве и домаћу ракију, а кад су сајмови који су им прилика да промовишу свој рад, на штанду Мићановића нађе се и сланина и пршута, коју такође праве из домаћег узгоја.

Рад на плантажи почиње у рано прољеће, аронију треба плијевити, подрезивати, обезбиједити јој доста воде. Највише посла буде током бербе и транспорта до Никшића гдје Мићановићи иначе живе. Љубица каже да количина плода зависи и "од године", али се виспрена домаћица труди да од воћке искористи највише што може. Прави ликере, густе сокове, аронију нуде сирову и сушену, а посебно истиче матични сок који се добија хладним цијеђењем воћке и без икаквих је додатака, ни воде, ни шећера.

- Ко једном проба тај сок увијек ће га користити јер даје бројне бенефите за здравље, чак га последњих година и љекари препоручују, посебно пацијентима који имају проблема са крвном сликом. Ми већ годинама имамо сталне муштерије, а наши производи иду и ван Никшића и Црне горе, чак и у Њемачку одакле наручују јер кажу да је невјероватна разлика у квалитету ароније са нашег газдинства и оне коју они тамо могу да купе, испричала је Љубица.

Приход зависи од количине плода, а како је прошла година била сушна, тако је и Љубица могла мање да направи производа. Како због љековите воћке више бораве у Боричју, тако су одлучили да уз плантажу себи "пронађу" још који хоби, па су почели да се баве и пчеларством, а у њиховој палети производа може се наћи и смјеса од меда и ароније која је, како Љубица каже, такође изузетно љековита и купци је траже.

Б.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:44