Potpisivanje sporazuma / - FOTO: MERT/DJORDJE CMILJANIC
03/06/2024 u 17:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

MERT: Potpisan Sporazum o saradnji, obezbijeđena 3,5 miliona eura bespovratne pomoći za mala i mikro preduzeća u turizmu

Sporazum su potpisali ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimir Martinović, ministar energetike i rudarstva prof. dr Saša Mujović i direktor Eko fonda Draško Boljević.

Bespovratna sredstva od 3,5 miliona eura malim i mikro preduzećima u sektoru turizma predstavljaju konkretnu podršku Vlade Crne Gore ovoj važnoj grani privrede, malom i srednjem biznisu, energetskoj efikasnosti i održivom razvoju, istaknuto je na potpisivanju Sporazuma o saradnji u cilju implementacije namjenskih programa za podsticanje energetske efikasnosti u sektoru turizma između Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Ministarstva energetike i rudarstva i Fonda za zaštitu životne sredine (Eko-fond).

Sporazum su potpisali ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimir Martinović, ministar energetike i rudarstva prof. dr Saša Mujović i direktor Eko fonda Draško Boljević.

Martinović je nakon potpisivanja rekao da ovi programi predstavljaju ključni korak ka unapređenju konkurentnosti crnogorskog turizma i da će smanjenje operativnih troškova kroz energetsku efikasnost omogućiti turističkim preduzećima da investiraju u dalji razvoj i kvalitet svojih usluga.

- Bespovratna sredstva koja ćemo obezbijediti pomoći će malim i mikro turističkim preduzećima da implementiraju potrebne mjere energetske efikasnosti, čime ćemo zajedno graditi održiviju budućnost za naš turizam i našu zemlju. Prioritet ćemo dati hotelima koji rade tokom cijele godine, jer smo riješeni da prevaziđemo sezonalnost, kao i hotelima koji posluju u sjevernom dijelu zemlje, jer je cilj Vlade unapređenje ovog regiona - poručio je Martinović.

Ministar Mujović je saopštio da je sektor turizma kao razvojni sektor crnogorske ekonomije vrlo značajan potrošač energije i da je važno podržati realizaciju investicija koje dovode do unapređenje energetskih karakteristika turističkih objekata.

- Ova finansijska injekcija će povećati konkuretnost malog biznisa, smanjiti operativne troškove ali i ojačati ponudu naših turističkih poslenika, poboljšaće energetsku efikasnost i doprinijeti daljem razvoju ove djelatnosti na održivim osnovama. I tu nećemo stati, naš sljedeći cilj je da ovakvu podršku obezbijedimo i u narednom periodu. Implementacija inovativnih tehnologija i rešenja koja doprinose unapređenju energetske efikasnosti, većem korišćenju obnovljivih izvora energije i primjeni savremenih standarda sa ciljem optimizacije potrošnje energije su prepoznate kako ključne aktivnosti koje je potrebno podržati u okviru dva programa- istakao je ministar Mujović.

Direktor Boljević Boljević je iskazao je zadovoljstvo povodom današnjeg potpisivanja teksta Sporazuma, od kojeg će direktnu korist imati turistički poslenici, čime će tuziram kao generator ekonomske politike Crne Gore, biti dodatno osnažen i unapređen.

- Danas je veliki dan za podizanje privredne aktivnosti Crne Gore. Pozivam hotelijere i individualne izdavaoce smještaja da uzmu aktivno učešće u realizaciji ovih mjera, ali i izvođače radove, kao naše partnere na polju implementacije, te da zajedno unaprijedimo energetski ambijent Crne Gore, koji će u krajnjem doprinijeti zaštiti životne sredine. Ovim će se uticati i na promociju Crne Gore kao turističke i ekološke destinacije  - zaključio je Boljević.

Vlada Crne Gore usvojila je, na predlog Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i Ministarstva energetike i rudarstva dva namjenska programa za podršku sektoru turizma i to Program za podsticanje energetske efikasnosti u hotelskoj industriji, sa budžetom od 3 miliona eura i Program za podsticanje energetske efikasnosti u objektima koji pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i seoskom domaćinstvu, sa budžetom od 500.000 eura.

Programi će obezbijediti bespovratna sredstva na kliznoj skali od 30 odsto do 70 odsto namijnjena malim i mikro turističkim preduzećima u cilju implementacije mjera koje će poboljšati energetsku efikasnost i smanjiti operativne troškove.

Javni poziv za programe raspisaće Eko fond kao implementaciono tijelo Progama, krajem juna ove godine

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jul 2024 17:19