Уклањање водопија / -фото: савјетодавна служба у биљној производњи
23/02/2022 u 07:30 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Младаре прекратити само ако неправилно расту

Непосредно приjе извођења резидбе из круне jе потребно уклонити све суве, поломљене, оштећене или обољеле гране, а након обављене резидбе одбачене гране треба изниjети из воћњака и спалити - препоручује инжињер пољопривреде Рајко Грозданић из Савјетодавне службе за биљну производњу.

Резидба након садње воћака врши се искључиво у прољеће, без обзира када су саднице посађене, каже инжињер пољопривреде Рајко Грозданић из Савјетодавне службе за биљну производњу. Он истиче да правилно урађена резидба доноси бољи род и здравији воћњак.

Уколико се прекраћуjу саднице са превременим гранчицама, то се изводи на 30 цм изнад наjгорње гранчице, док се остале саднице прекраћуjу на 75 до 85 цм или више, од нивоа земље, а у зависности од узгоjног облика који желимо.

– Приликом резидбе jедногодишњи младари се по правилу никад не прекраћуjу, осим у изузетним случаjевима. Уколико су сувише буjни или имаjу неправилан раст ка унутрашњости круне резидбом се избацуjу из основе. Уколико их има превише проређуjу се на начин што се прекоброjни младари уклањаjу из основе а остали повиjаjу како би заузели оптималан положаj како то захтиjева одабрани узгоjни облик – савјетује он.

Непосредно приjе извођења резидбе, из круне jе потребно уклонити све суве, поломљене, оштећене или обољеле гране, а након обављене резидбе одбачене гране треба изниjети из воћњака и спалити, препоручује Грозданић.

image

Резидба на патрљ

-фото: савјетодавна служба у биљној производњи

Код узгоjних облика коjи имаjу централну водjицу, увиjек се врши прекраћивање водjице на нижи пораст или код неких узгоjних облика на мање буjни бочни пораст. На оваj начин се висина воћке задржава на оптимуму и спречава њено издуживање и премjештање родних елемената према перифериjи крошње.

Прекраћивање грана и гранчица jе мjера коjом се постиже правилно формирање основних као и грана другог и трећег реда и њихово обрастање са родним елементима. У зависности од саме буjности воћака и шта се са њом жели постићи, ово прекраћивање може бити слабиjе или jаче. У принципу, код буjниjих воћака практикуjе се слабиjе прекраћивање а код слабо буjних jаче, у циљу смањења односно поспjешавања буjности.

Прекраћивање грана се изводи на бочни бораст како би се избjегло издуживање грана а поспjешило иницирање

– У воћњацима, посебно ако се ради о интензивном узгоjу, све гране коjе се налазе ниско на стаблу или на раменим гранама и коjе своjим врхом додируjу земљу, резидбом jе потребно потпуно уклонити. То се ради јер овакве гране сметаjу приликом извођења афротехничких мjера, а на оваквим гранама плодови леже на земљи што може довести до поjаве болести – наводи он.

Резидба на патрљ је ријетка и спроводи се само код оних стабала код коjих се на jедноj страни налази снажна, а на другој веома слаба.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 13:38